NRK Meny
Normal

– Attentatforsøk på Libya statsminister

Statsministeren for Libyas internasjonalt anerkjente regjering, Abdullah al-Thinni, overlevde tirsdag et attentatforsøk, ifølge en talsmann for regjeringen.

Russia Libya Abdullah al-Thani

Libyas statsminister Abdullah al-Thinni ble ikke skadet under angrepet mot ham tirsdag.

Foto: Alexander Zemlianichenko / Ap

Attentatforsøket fant sted i byen Tobruk øst i landet, da flere menn begynte å skyte mot bilen statsministeren befant seg i.

– Statsministerens bil ble truffet av flere kuler da væpnede menn begynte å skyte mot den. Bilen var på vei vekk fra et område hvor det hadde blitt holdt et møte i nasjonalforsamlingen, forteller statsministerens talsmann Hatem el-Ouraybi til nyhetsbyrået AFP.

Al-Thinni skal ha sluppet uskadd fra angrepet, men en av hans livvakter ble skadet, ifølge Ouraybi.

Ifølge politikeren Faraj Abu Hashem, som var til stede under angrepet, forøkte angriperne først å storme parlamentsbygget under møtet, men ble presset tilbake av regjeringsstyrker.

– Vi satt i et møte da vi hørte skudd utenfor, sier han i en telefonsamtale med AFP.

– Parlamentsmedlemmene og statsministeren dro med en gang. De væpnede mennene forsøkte å storme bygget, men sikkerhetsstyrkene hindret dem fra å komme inn.

To regjeringer

Libya er herjet av et blodig kaos med to rivaliserende regjeringer som kjemper om kontrollen.

I 2012 ble det valgt en islamistdominert nasjonalforsamling, GNC, som skulle gi landet en ny grunnlov, men den hadde ikke lyktes med dette da mandatperioden utløp i februar i fjor.

En ny nasjonalforsamling ble valgt i juni i fjor, men valgdeltakelsen var på kun 18 prosent.

I august inntok en opprørsmilits hovedstaden Tripoli og kalte sammen igjen GNC. GNC utnevnte en ny regjering ledet av Omar al-Hasi, som nå styrer i Tripoli.

Den internasjonalt anerkjente regjeringen til Abdullah al-Thinni mistet da kontrollen over hovedstaden, og flyktet da til byen Tobruk sammen med den nye nasjonalforsamlingen. De styrer nå kun et område rundt Tobruk.

I tillegg har militsgrupper som har sverget troskap til Den islamske staten (IS), proklamert et kalifat langs kysten av Libya.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt