– Attentatforsøk på Libya statsminister

Statsministeren for Libyas internasjonalt anerkjente regjering, Abdullah al-Thinni, overlevde tirsdag et attentatforsøk, ifølge en talsmann for regjeringen.

Russia Libya Abdullah al-Thani

Libyas statsminister Abdullah al-Thinni ble ikke skadet under angrepet mot ham tirsdag.

Foto: Alexander Zemlianichenko / Ap

Attentatforsøket fant sted i byen Tobruk øst i landet, da flere menn begynte å skyte mot bilen statsministeren befant seg i.

– Statsministerens bil ble truffet av flere kuler da væpnede menn begynte å skyte mot den. Bilen var på vei vekk fra et område hvor det hadde blitt holdt et møte i nasjonalforsamlingen, forteller statsministerens talsmann Hatem el-Ouraybi til nyhetsbyrået AFP.

Al-Thinni skal ha sluppet uskadd fra angrepet, men en av hans livvakter ble skadet, ifølge Ouraybi.

Ifølge politikeren Faraj Abu Hashem, som var til stede under angrepet, forøkte angriperne først å storme parlamentsbygget under møtet, men ble presset tilbake av regjeringsstyrker.

– Vi satt i et møte da vi hørte skudd utenfor, sier han i en telefonsamtale med AFP.

– Parlamentsmedlemmene og statsministeren dro med en gang. De væpnede mennene forsøkte å storme bygget, men sikkerhetsstyrkene hindret dem fra å komme inn.

To regjeringer

Libya er herjet av et blodig kaos med to rivaliserende regjeringer som kjemper om kontrollen.

I 2012 ble det valgt en islamistdominert nasjonalforsamling, GNC, som skulle gi landet en ny grunnlov, men den hadde ikke lyktes med dette da mandatperioden utløp i februar i fjor.

En ny nasjonalforsamling ble valgt i juni i fjor, men valgdeltakelsen var på kun 18 prosent.

I august inntok en opprørsmilits hovedstaden Tripoli og kalte sammen igjen GNC. GNC utnevnte en ny regjering ledet av Omar al-Hasi, som nå styrer i Tripoli.

Den internasjonalt anerkjente regjeringen til Abdullah al-Thinni mistet da kontrollen over hovedstaden, og flyktet da til byen Tobruk sammen med den nye nasjonalforsamlingen. De styrer nå kun et område rundt Tobruk.

I tillegg har militsgrupper som har sverget troskap til Den islamske staten (IS), proklamert et kalifat langs kysten av Libya.

SISTE NYTT

Siste nytt