NRK Meny
Normal

– Assange har søkt asyl i Ecuador

WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange har søkt om politisk asyl i Ecuador, opplyser landets utenriksminister.

Julian Assange

Julian Assange skal ha søkt asyl i Ecuador for å slippe utlevering til Sverige.

Foto: Kirsty Wigglesworth / Ap

Australske Assange har søkt tilflukt i den ecuadorianske ambassaden i London.

– I ettermiddag gikk Julian Assange inn i vår ambassade i London og søkte politisk asyl av den ecuadorianske regjeringen, sier ambassaden i en pressemelding.

– Søknaden sendt til Quito

Ambassaden utdyper at de har en forpliktelse til å behandle alle asylsøknader av respekt for FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, og Assagnes søknad er derfor sendt til hovedstaden Quito.

– Vi studerer og analyserer søknaden, sier utenriksminister Ricardo Patiño.

WikiLeaks-grunnleggeren forblir på ambassaden mens søknaden behandles, under den ecuadorianske regjeringens beskyttelse.

– Dette bør på ingen måte tolkes som en ecuadoriansk innblanding i de juridiske prosessene til verken Sverige eller Storbritannia, opplyser ambassaden.

Assange takknemlig

Julian Assange takket på tirsdag Ecuador for at de vurderer søknaden hans.

– Jeg kan bekrefte at jeg ankom den ecuadorianske ambassaden i London i dag og søkte om politisk asyl. Jeg er takknemlig overfor den ecuadorianske ambassadøren og landets regjering for at de vurderer søknaden min, sa han i en uttalelse.

Hevder han er hemmelig siktet i USA

Ifølge Ecuadors utenriksminister begrunnet Assange sin politiske asylsøknad med at «myndighetene i hans hjemland ikke vil forsvare hans rettigheter og, ignorerer forpliktelsen de har om å beskytte en politisk forfulgt borger».

Julian Assange sa videre, ifølge Patiño, at det var umulig for ham å returnere til sitt hjemland, fordi det ikke vil beskytte ham mot utlevering til «et land som praktiserer dødsstraff for spionasje og oppvigleri». Ifølge Patiño sikter Assange i det siste sitatet til USA.

Julian Assange hevder at USA i all hemlighet har tatt ut siktelse mot ham for avsløring av amerikanske statshemmeligheter. Han mener at landet vil kreve ham utlevert fra Sverige, dersom svenskene først lykkes i å få ham utlevert fra Storbritannia.

Siktet seksuelle overgrep

Assange er siktet for seksuelle overgrep mot to kvinner i Sverige. Derfor risikerer han å bli utlevert fra Storbritannia til Sverige.

Asylsøknaden kommer mindre enn én uke etter at britisk høyesterett avviste Assanges anke om å få utleveringsbegjæringen behandlet på nytt.

Assange hevder han er uskyldig og mener anklagene mot ham er politisk motivert. I brevet til de ecuadorianske myndighetene anklager han svenske tjenestemenn for åpent å han angrepet ham, og etterforsket ham for politiske forbrytelser.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt