NRK Meny
Normal

– Assads mor har forlatt Syria

President Bashar al-Assads mor har flyktet fra Syria, hevder USAs ambassadør.

Assad-familien

Udatert bilde av Assad-familien. President Bashad al-Assads foreldre, Hafez al-Assad og Anisa Makhlouf sitter foran, og søsteren Buhra står til høyre.

Foto: © Sygma/Corbis

USAs ambassadør til Syria Robert Ford

USAs ambassadør til Syria, Robert Ford.

Foto: LOUAI BESHARA / Afp

Ifølge ambassadør Robert Ford har flere av Assads nærmeste nå forlatt Syria.

Ford sier til CNN at Assads mor, Anisa Makhlouf, skal ha reist til De forente arabiske emirater. Hun er enken etter Hafez al-Assad, som hadde makten i Syria fra 1971 til sin død i 2000.

Assads søster, Buhra, skal også ha reist ut av landet med sine fem barn. Hun oppholder seg trolig i Dubai. Hun var gift med landets viseforsvarsminister, som ble drept i et bombeangrep i juli.

Ford mener at regimets kjerne er i ferd med å falle fra hverandre, og viser til en rapport fra spesialutsendingen til FN og Den arabiske liga, Lakhdar Brahimi .

– Medlemmer av regimet faller fra, litt etter litt. De vet at de er i ferd med å tape. Da Lakhdar Brahimi møtte Assad i desember, kunne de høre artilleriet utenfor presidentens kontor. Kampene er så nærme den innerste sirkelen nå, og du kan jo forestille deg hva det gjør med pågangsmotet deres, sier Ford.

I tillegg skal utenriksdepartementets tidligere talsmann, Jihad Makdissi, ha flyktet til USA og søkt asyl. Amerikanske myndigheter opplyser imidlertid at de ikke har registrert ham som flyktning.

Les også: USAs Syria-ambassadør med sterke bilder

– En folkevandring

Syrere har rømt landet i hopetall siden borgerkrigen startet for nesten to år siden. Ifølge FNs flyktningbyrå (UNHCR) er nå 678.000 mennesker på flukt fra Syria.

Tyrkia, Libanon og Jordan huser ifølge UNHCR over 150.000 av dem.

En talsmann for myndighetene i Jordan sier at 3581 syrere krysset grensen til Jordan fra onsdag ettermiddag til torsdag morgen, noe som er ny rekord.

– Vi vet ikke når det blir stopp. Vi ser tall som er fire ganger så høye som det vi så for to uker siden. Dette er en folkevandring fra det sørlige Syria, sier UNHCR-talsmann Andrew Harper.

Les: Hver natt krysser 1000 syrere grensa til Jordan

Bashar al-Assad

Bashar al-Assad viste seg igjen offentlig da han besøkte en moské i Damaskus torsdag. Bildet er fra den statlige TV-sendingen.

Foto: - / Afp

Ber flyktningene komme tilbake

Statlig fjernsyn i Syria meldte torsdag at Assads regime også forsøkte å hjelpe flyktningene. I en hastemelding het det:

«Med bakgrunn i det politiske programmet for å løse krisen i Syria, ber innenriksdepartementet alle som har krysset grensen på lovlig eller ulovlig måte om å komme tilbake til landet. Her vil alle nødvendige hjelpemidler være tilgjengelige for dem.»

Assad viser seg sjeldent offentlig, men torsdag besøkte han en moské i Damaskus for å feire fødselsdagen til profeten Muhammed.

Statsminister Wael al-Halqi var også med på besøket, som ble vist direkte på den statlige TV-kanalen.

Les også: – Assad på russisk krigsskip

– 116 drept i går

Samtidig raser fortsatt kampene på flere steder i landet.

Ifølge opposisjonsaktivistene ble minst 116 mennesker drept i løpet av gårsdagen, blant dem 42 i Damaskus og hovedstadens forsteder.

Syria Observatory for Human Rights melder at en pensjonert general ble alvorlig såret av en bilbombe.

I Aleppo ble over 20 personer drept, og det skal ha vært harde kamper mellom opprørerne og regjeringsstyrkene ved etterretningskontoret til luftforsvaret.

FN anslår at over 60.000 mennesker er drept så langt i Syria-konflikten.

Les også: FNs menneskerettsråd vil granske Syria

Syria

Ifølge FN er 678.000 syrere nå på flukt fra hjemlandet sitt.

Foto: ALI JAREKJI / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt