Avhoppet statsminister: Assad kontrollerer bare 30 prosent

President Bashar al-Assad kontrollerer bare 30 prosent av Syria, sier den tidligere syriske statsministeren Riyad Hijab, som hoppet av regimet tidligere denne måneden.

Soldater fra Den fire syriske hæren like utenfor Idlib i Syria

Soldater fra Den frie syriske hæren viser frem våpen og v-tegn like utenfor den nordsyriske byen Idlib på søndag.

Foto: HANDOUT / Reuters

Riad Hijab

Riad Hijab rakk å sitte i statsministerstolen i to måneder før han hoppet av.

Foto: LOUAI BESHARA / Afp

I sin første offentlige opptreden siden han hoppet av og flyktet til Jordan, retter Hijab krass kritikk mot sin tidligere sjef.

– Regimets dager er talte

På en pressekonferanse i Amman kaller han Assad og regimet «fiender av Gud».

– Det syriske regimet kontrollerer bare 30 prosent av Syrias territorium. Det har kollapset både militært, økonomisk og moralsk, sier politikeren.

– Basert på mine erfaringer kan jeg forsikre dere om at regimets dager er talte, fortsatte Hijab.

Rømte til Jordan

Tidligere denne måneden forlot Hijab statsministerposten og rømte til nabolandet Jordan sammen med familien, der ga han umiddelbart sin støtte til opposisjonen.

Han grunnga sin flukt den gangen med at Assad-regimet var i ferd med å begå en massakre på uskyldige sivile. Noe han ikke kunne sitte stille og se på.

– Syria er i ferd med å begå den frykteligste av alle krigsforbrytelser: folkemord, grufulle drap og massakre av ubevæpnede sivile.

– Jeg erklærer min avhopping fra dette terrorregimet og at jeg slutter meg til revolusjonen, med frihet og verdighet som mål. Jeg erklærer at jeg fra i dag av er en soldat i denne velsignede revolusjonen, sa han den gangen til Al Jazeera.

Vil ikke inn i politikken

Nå snakker han for første gang som en del av opposisjonen og understreker at han ikke har noen ønsker om å få en ledende posisjon i det nye Syria.

– Jeg har ingen planer om å ha noen posisjon verken nå eller i det fremtidige frie Syria, sier han samtidig som han gir sin fulle støtte til opprørerne
.

– Opprørene må fortsett å kjempe mot regimet for det syriske folket har stor tro på opprøret.
Hijab er det høyest rangerte i regimet og partiet som har hoppet av siden opprøret startet for 17 måneder siden.

SISTE NYTT

Siste nytt