Skal ha satt i gang en antiterror-aksjon i Donetsk

Guvernøren i Donetsk, Sergeij Taruta, ber nå folk i området om å holde seg i ro og unngå provokasjoner. Samtidig åpner Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov for at det kan bli gjennomført en folkeavstemning i området.

Prorussiske seperatister foran ordfører-kontoret i Slavinsk

Ingen forlot sin post etter at myndighetene i Kiev ba de prorussiske separatistene om å oppheve sin okkupasjon av administrasjonsbyggene i området. Dette er utenfor kontoret til ordføreren i Slavjansk mandag-morgen.

Foto: GLEB GARANICH / Reuters

I dag ga de midlertidige styresmaktene i Kiev de prorussiske separatistene i Øst-Ukraina frist til klokken 08.00 med å legge ned våpnene og forlate de okkuperte bygningene, uten at det skjedde.

– Hold dere i ro

Nå skal det som Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov har definert som en antiterroraksjon ha blitt igangsatt i Donetsk.

– Anti-terroraksjonen er på gang i Donetsk-provinsen, jeg ber derfor lokalbefolkningen til ikke å la seg provosere og holde seg i ro, sier den midlertidige guvernøren Sergeij Taruta, ifølge avisen Kyiv Post.

Laster Twitter-innhold

Taruta har ikke gitt noen detaljer knyttet til aksjonen, og en guvernør har vanligvis ikke myndighet til å igangsette en slik militæraksjon. Enkelte, nyhetsbyrået AP har snakket med, mener derfor at han handler på vegne av sikkerhetsmyndighetene i Kiev.

– Målet med aksjonen er å opprettholde ro og orden i vårt området som nå kontrolleres av bevæpnede, aggressive fanatikere som kynisk og kaldblodig utnytter situasjonen. Dette er terrorister og vi kan ikke la dem styre landet vårt, sier Taruta, ifølge AP.

I den første uttalelsen fra makthaverne i Kiev åpner myndighetene for at den kan bli gjennomført en folkeavstemning i regionen.

– Anti-terroraksjonen vil bli igangsatt og Donetsk-provinsen vil snart være stabilisert, sier Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov, som samtidig åpner for at det kan bli gjennomført en folkeavstemming samtidig med presidentvalget i mai, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– Jeg er sikker på at majoriteten i området vil støtte et uavhengig, demokratisk og samlet Ukraina, sier han til Reuters.

Prorussiske demonstranter holder stand i Slaviansk

Prorussiske demonstranter holder fortsatt stand i det Øst-Ukrainske byen Slavjansk som ligger helt nord i Donetsk-provinsen. Dette bildet er fra søndag.

Foto: GLEB GARANICH / Reuters

Truet britisk journalist

I den øst-ukrainske byen Slavjansk, som ligger helt nord i Donetsk-provinsen, meldes det i dag om en spent stemning etter at tidsfristen gikk ut.

Den britiske journalisten Graham W. Phillips har formidlet en rekke bilder av barrikadene i Slavjansk øst i landet. Han skriver på Twitter at stemningen er spent etter at tidsfristen løp ut.

Laster Twitter-innhold

– Jeg ble nettopp stoppet med våpen ved barrikadene her i Slavjansk, lagt på knær og truet med våpen. Måtte snakke meg ut av det jeg følte var en reell trussel. Så sa karene ok, beklager og: «Det er krig i Ukraina, vennligst forstå det», skriver journalisten på Twitter.

– Jeg tror våpenmennene er lokale, egentlig greie karer, men veldig oppildnet. Noen av dem er helt klart trent og klare for krig, skriver han.

Han var også vitne til at demonstranter tok med seg utstyr og uniformer fra det lokal politihovedkvarteret.

EU vil sende politi

I dag ble det også klart at Sverige, Storbritannia og Polen jobber for å få EU til å sende politi og juridiske rådgivere til Ukraina.

De tre landene innfører en felles offensiv for å få gjennomslag for forslaget på EUs utenriksministermøte i Luxembourg.

– Å gjenopprette tilliten til rettsvesenet i Ukraina blir avgjørende for stabiliteten i framtida. Derfor foreslår vi en kapasitetsbyggende innsats, fokusert på støtte til politi og rettsvesenet, heter det i en uttalelse fra de tre landene.

De vil be om at EU seinest i juni tar en beslutning om å sende strategiske rådgivere til først og fremst Kiev.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt