– Ansvaret ligger fullt og helt hos terroristene

Tre britiske statsborgere ble drept i terroraksjonen i Algerie, bekrefter statsminister David Cameron. Sammen med presidentene i USA og Frankrike plasserer han ansvaret for drapene på gisler ene og alene hos terroristene.

Storbritannias statsminister David Cameron om Algerie

SE VIDEO: Storbritannias statsminister David Cameron kaller terrorangrepet i Algerie ondt og feigt.

– Tre britiske statsborgere er bekreftet døde, videre frykter vi at de tre andre statsborgere er døde. I tillegg frykter vi at en person med opphold i Storbritannia er død, sier Cameron i et TV-sendt kunngjøring søndag.

– Jeg vet at jeg har hele landet med meg når jeg kondolerer til familiene, som har gått igjennom en fryktelig tid, og som nå må klare seg uten sine kjære, fortsetter statsministeren.

USAs president

USAs president Barack Obama har også lagt det fulle ansvaret for det tragiske utfallet av terroraksjonen på terroristene.

Foto: Reuters/NTB scanpix
Francois Hollande

Frankrikes president François Hollande vil ikke kritisere måten algeriske myndigheter håndterte gisselsituasjonen på – snarere tvert imot.

Foto: Philippe Wojazer / Ap

Algeries innenriksdepartement har opplyst at 23 personer og 32 gisseltakere ble drept i terroraksjonen i In Amenas, som ble avsluttet lørdag, men varslet søndag at tallet vil bli oppjustert i løpet av dagen.

Det norske utenriksdepartementet leter videre etter fem savnede nordmenn.

– Feigt angrep

Opprydningen på rafinneriet har startet. Det er et farlig arbeid å rydde miner og sprengstoffeller på det store industriområdet. Algeriske myndigheter tror dødstallene vil stige, etter hvert som de får oversikt.

Nyhetsbyrået Ap har tidligere meldt at USA og president Barack Obama skal ha tilbudt militær hjelp til Algerie allerede onsdag. Tilbudet ble imidlertid avslått.

– Selvsagt vil folk stille spørsmål ved hvordan algeriske myndigheter svarte på dette terrorangrepet. Men jeg vil bare si at ansvaret for drapene fullt og helt ligger hos terroristene som gikk til dette onde og feige angrepet, fatslår Cameron.

Terroristene hadde mitraljøser, bombebelter og rekylfrie kanoner. Rapporter tyder på at de ønsket å sprenge rafinneriet i luften, men at de ikke fikk det til.

– Passende håndtering

USAs president Barack Obama har også lagt det fulle ansvaret for det tragiske utfallet av terroraksjonen på terroristene.

Presidenten tilbyr samtidig Algerie all den hjelp landet måtte ha behov for i kjølvannet av gisselaksjonen. Det hvite hus holder tett kontakt med den algeriske regjeringen for å få vite detaljer om hendelsesforløpet.

Frankrikes president François Hollande vil ikke kritisere måten algeriske myndigheter håndterte gisselsituasjonen på – snarere tvert imot.

– Det var den mest passende håndteringen, gitt at de forholdt seg til iskalde terrorister som var klare til å drepe gislene, sier Hollande ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Det kunne ikke bli forhandlinger med terrorister, fastslår presidenten.

SISTE NYTT

Siste nytt