Hopp til innhold

– Alle her er berørt av tyfonen

CEBU, FILIPPINENE (NRK.no) – Vi samler sammen alt vi kan. Alle her er berørt av det som er skjedd, sier Noel i Cebu til NRK. Mange av de omkomne døde i det som skulle være trygge tilfluktssteder.

Nær 10 millioner filippinere er berørt av det verste uværet som har truffet land her i det sørøst asiatiske landet og landets nesten 100 millioner forsøker nå å hjelpe de rammede så godt de kan. Fra hele landet blir det nå organisert innsamlinger spesielt til de mange som nå bokstavelig talt står på bar bakke i Tecloban.

To millioner mennesker i 41 provinser er rammet av katastrofen. Myndighetene i landet sier at minst 23.000 hus er ødelagt.

– Samler sammen alt vi kan

Noel i Cebu

– Alle er berørt av katastrofen, sier Noel i Cebu.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

– Vi samler sammen det vi kan av mat, vann og klær. Hver dag går det fly med nødhjelp ut til Tacloban, som er hardest rammet. Alle her i Cebu er berørt på en eller annen måte, selv om ikke byen vår ble så hardt rammet.

Det sier Noel som jobber som taxisjåfør i Cebu, et byområde med nesten en million mennesker som er nesten uberørt av uværet som feide over øystaten natt til lørdag

– Det som har skjedd er helt forferdelig og uvirkelig. Selv om vi er vant til tyfoner så er vi ikke vant til slikt uvær. Nå må vi bare støtte og hjelpe så godt vi kan, sier Noel til NRK.no.

De voldsomme vindene traff de østlige øyene i landet. Ingen har full oversikt over ødeleggelsene ennå, men det ser ut til å ha gått verst ut over Leyte, Samar og den nordlige delen av Cebu.

Døde der de trodde de var trygge

– Noen steder har ødeleggelsen vært total, sier statssekretær René Almendras. Langs kysten er landsbyer forvandlet til hauger med skrot der omkomne ligger fanget. Vrakgods sperrer veier, skip er kastet inn på land og broer er skylt vekk.

– «Vi var forberedt på vinden, vi var ikke forberedt på alt vannet», sier folk i Tacloban til meg, sier statssekretæren.

De offisielle dødstallene er foreløpig på 942, men myndighetene sa søndag at flere enn 10.000 sannsynligvis har mistet livet.

Fra en skole i Leyte

Disse barna var våte og forkomne da de fan skjul i en skole i Leyte.

Foto: Ap

Selv om flere enn 800.000 ble evakuert før uværet kom, mistet mange av dem livet fordi tilfluktsstedene ikke kunne motstå de sterke kreftene. Kirker, skoler og offentlige bygninger der folk hadde søkt skjul, ble knust. Lokale myndigheter sier at de ble blåst til pinneved eller skylt vekk av vannmassene.

– De fulgte instrukser, men vinden var for sterk. Kan vi klandre dem for at de gikk til feil tilfluktssted, svarte talsmann Reynaldo Balido i Rådet for nasjonal kriseforebygging sint da han ble spurt om hvorfor folk i Tacloban ikke hadde fått bedre beskyttelse.

Tilfluktsrommene som er igjen etter tyfonen er overfylte

Se video: Tilfluktsrommene som er igjen etter tyfonen er overfylte

En tidligere guvernør i Leyte, Jericho Petilla, sier de aldri tidligere har opplevd et lignende uvær.

– Vi trenger vann og medisiner. Mange er skadet, noen har diaré og er dehydrert, sier Erika Mae Karakot på øya Leyte til nyhetsbyrået Ap.

Tilflukt i kirke Tacloban

I denne kirken i Tacloban fant folk ly for tyfonen.

Foto: ROMEO RANOCO / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt