NRK Meny
Normal

– Al-Qaida-topp drept i Pakistan

Det pakistanske forsvaret opplyser lørdag å ha drept en av al-Qaidas toppledere i de nordvestlige stammeområdene ved grensen til Afghanistan.

Al Qaida Attack Leader

Shukrijumah har lenge vært etterlyst av amerikanske myndigheter, anklaget for å være et høyst rangert medlem av al-Qaida.

Foto: AP/FBI

– I en etterretningsoperasjon tidlig på morgenen ble al-Qaida-lederen Adnan El Shukrijumah drept av den pakistanske hæren, heter det i uttalelsen.

Aksjonen skjedde i Shinwarsak i Sør-Waziristan, hvor pakistanske Taliban og dets allierte holder til.

Shukrijumah er født i Saudi-Arabia, men vokste opp i USA. Han har lenge vært etterlyst av amerikanske myndigheter, anklaget for å være et høyst rangert medlem av al-Qaida.

Sjef for globale aksjoner

FBI har beskrevet ham som sjef for al-Qaidas globale aksjoner Mohammed. Shukrijumah tok over posisjonen til Khalid Sheikh Mohammed, som blir omtalt som hjernen bak angrepene på World Trade Center og Pentagon i USA i 2001.

Ifølge nyhetsbyrået Ap hadde Shukrijumah ansvar for terrornettverkets operative del og ble ansett som nummer tre i al-Qaida-hierarkiet.

Det har tidligere blitt kjent at Shukrijumah rekrutterte Najbullah Zazi, som ble arrestert mistenkt for å ha planlagt terroraksjoner mot t-banenettverket i New York i 2009.

Koblet til angivelige terrorplaner på norsk jord

I 2010 ble tre menn pågrepet i Norge, mistenkt for å ha planer om et terrorangrep i Norge. Kort tid senere ble det kjent at også Shukrijumah skal ha vært delaktig i de angivelige terrorplanene på norsk jord i 2010.

FBI-etterforsker Brian LeBlanc sa den gang at Shukrijumah kan kobles til angivelige terrorplaner på norsk jord, men at det ikke hadde lyktes FBI å etablere en konkret forbindelse mellom Shukrijumah og planene mot Norge.

USA hadde utlyst en dusør på opptil 5 millioner dollar, om lag 35 millioner norske kroner, som kunne føre til at Shukrijumah ble pågrepet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt