Hopp til innhold

– Al Qaida-topp drept i Jemen

Den amerikanske statsborgeren og Al Qaida-lederen Anwar al-Awlaki ble drept i et flyangrep øst i Jemen i dag tidlig, melder myndighetene både i Jemen og i USA.

Anwar al-Awlaki

Anwar al-Awlaki i Jemen i 2008.

Foto: AP

Meldingen om drapet ble lagt ut på Forsvarsdepartementets hjemmeside i formiddag. Departementet gir ingen andre opplysninger enn at al-Awlaki er drept.

– Fly angrep bilkolonne

Men anonyme sikkerhetsfolk i Jemen sier til nyhetsbyrået AP at det ble gjennomført et flyangrep øst i landet fredag. Og stammeledere i de berørte regionene sier at fly angrep en Al Qaida-kolonne.

Flere av al-Awlakis medarbeidere skal også ha blitt drept i angrepet.

LES OGSÅ: Al Qaida-nestleder drept i Pakistan

LES OGSÅ: Zawahiri utnevnt til ny Al Qaida-leder

USA har hatt al-Awlaki på sin såkalte «drep eller ta til fange»-liste («kill or capture list»). Under et angrep med en amerikansk drone i mai i år, der to al-Qaida-topper skal ha blitt drept, var det al-Awlaki som var hovedmålet.

LES MER: Al Qaida-topper drept i Jemen

Al-Awlaki er blant annet beskyldt for å ha deltatt i planene om å sprenge et fly på vei til USA i 2009. Planene ble avslørt og angrepet ble stanset.

Han sto også i kontakt med militærpsykiateren som drepte 13 mennesker på en militærbase i USA samme år.

Lang fengselsstraff

I januar i år ble han dømt in absentia til ti års fengsel for å ha deltatt i drapet på en fransk oljearbeider. Hovedmannen bak drapet ble dømt til døden.

De siste par årene før 11. september-angrepene i 2001, møtte han flere av terroristene som deltok i selvmordsangrepene mot USA mens han ennå bodde i landet. På den tiden opererte ham som imam i Washington.

Al-Awlaki er populært kalt Internetts bin Laden, med sine gode Internett-kunnskaper, egen Facebook-side og twitter-konto. Etter å ha hyllet psykologen, major Nidal Malik Hasan som skjøt de 13 i Fort Hood, på sin nettside i USA, ble siden stengt.

Farlig rekrutteringsagent

Her oppfordret han jevnlig til angrep mot USA, og amerikanerne har ansett ham som ekstra farlig fordi de mener han har evnen til å rekruttere folk fra Vesten til Al Qaida-nettverket.

Han var ingen høytstående imam eller geistlig innen islam. Han var heller ikke leder for Al Qaida i Jemen - AQAP - det er det Nasser al-Wuhayshi som er. Men han var ansett som deres mest begavede engelsk-talende propaganda-aktivist.

Fordi han ble satt på USAs beryktede drapsliste, gikk faren, en tidligere minister i Jemens regjering, til sak ved en amerikansk domstol med krav om at USA stryker sønnen av dødslista.

Egen statsborger på dødslista

Anwar al-Awlaki er amerikansk statsborger, og faren mente det derfor var lovbrudd å sette ham på en slik «død eller levende»-liste.

Dommeren kastet til slutt ut saken via en 83 sider langt avgjørelse, der han mente det var umulig eller ulovlig for domstolen å ta stilling til om en statsborger bostatt i utlandet kunne stå på en slik liste.

LES MER: Alt om drapet på Osama bin Laden

SISTE NYTT

Siste nytt