– Vi er ved et kritisk punkt for AIDS-arbeid

Kronprinsesse Mette-Marit var onsdag en av hovedtalerne på den globale AIDS-konferansen i Washington D. C., der hun etterlyste mer midler til arbeid for å hindre spredning av sykdommen.

Kronprinsesse Mette-Marit deltok onsdag på den internasjonale aidskonferansen i Washington D.C. Reporter: Jon Gelius. Fotograf: Will Montague.

Mette-Marit har markert seg som en ambassadør i kampen mot HIV og AIDS. Reportasje fra Dagsrevyen. Reporter: Jon Gelius. Fotograf: Will Montague.

Jon Gelius, Washington
Foto: NRK

Mette-Marit har tidligere engasjert seg i kampen mot HIV og AIDS, og møter NRK på den 19. utgaven av den årlige konferansen.

– Det er en stor inspirasjon for meg å være her sammen med 25.000 andre. Særlig er jeg opptatt av alle kvinnehistoriene om HIV og AIDS, mange av kvinnene opplever jo i tillegg vold og voldtekt, sier kronprinsessen, som ankom konferansen etter en ferietur til India.

Sterkt møte med 8-åring

Mette-Marit var i kveld hovedtaler under utdelingen av «Rød sløyfe» - en utmerkelse for å hedre lokalsamfunns engasjerte AIDS-arbeid.

I talen snakket kronprinsessen blant annet om et sterkt møte med 8 år gamle Manisha, en HIV-positiv jente fra New Dehli i India.

– Hun holdt på å dø fordi hun ikke hadde tilgang til medisiner. I dag har hun fått medisiner, takket være hjelp fra mindre organisasjoner.

Kronprinsessen sa også at mennesker verden over har strømmet til Washington D. C., for å få verdens ledere til å innfri løftet om å få slutt på spredningen av AIDS.

Bill Gates Aids-konferanse

Microsoft-gründer Bill Gates snakker på AIDS-konferansen.

Foto: Carolyn Kaster / Ap

– Kritisk punkt

Norges kronprinsesse er ikke den eneste celebriteten tilstede på konferansen. På gjestelisten står blant andre Microsoft-gründeren Bill Gates og skuespilleren Sharon Stone.

Kronprinsessen forsøker å se positivt på fremtiden når det gjelder arbeidet for å hindre spredning av AIDS, men presiserer at det fortsatt finnes store, økonomiske utfordringer.

– Jeg vil ikke si at AIDS-arbeidet har gått i glemmeboken, men vi er nå ved et kritisk punkt, sier en engasjert Mette-Marit.

Mette-Marit på talerstolen i Washington

Kronprinsessen på talerstolen i Wahington.

Foto: Jon Gelius / NRK

I dag lever omkring 34 millioner mennesker med smitten. De kan behandles med medisiner som holder viruset i sjakk, men som ikke kurerer dem.

– Den internasjonale pengestøtten synes å tørke inn samtidig som vi ser stadig nye resultater i arbeidet med å bekjempe sykdommen. Derfor er det viktig at det internasjonale samfunnet fortsetter å bevilge penger til AIDS-bekjempelsen, mener kronprinsessen.

En annen som også etterlyser mer penger til forskning er Timothy Ray Brown. Han hevder selv å være den første AIDS-pasienten som har blitt kurert , men sier det trengs mer penger for å gjøre metoden som fungerte for ham tilgjengelig for flere.

Sharon Stone gallamiddag Washington

Sharon Stone holder en tale under en gallamiddag i forbindelse med AIDS-konferansen.

Foto: TOBY JORRIN / Afp

Viktig å engasjere unge

Kronprinsessen har vært engasjert i kampen mot AIDS i flere år, og har lagt stor vekt på viktigheten av å engasjere unge i kampen mot sykdommen.

– Unge mennesker må inkluderes enda bedre i arbeidet med å bekjempe HIV og AIDS. Mange unge gjør i dag fenomenal innsats i lokalsamfunn verden over, men det er viktig å få bygget bro mellom de unge og resten av det store AIDS-arbeidet, sier kronprinsessen, og legger til:

– Vi trenger ungdommens innsats og jeg vil gjerne være med å løfte unge ledere frem i dette viktige arbeidet.

Mette-Marit AIDS-konferanse

Kronprinsessen forteller om flere strerke møter på konferansen.

Foto: Will Montague / NRK

7500 hver dag

FN har i sine tusenårsmål vedtatt å stoppe spredningen av HIV og AIDS. Like fullt opererte organisasjonen i 2011 med tall som viser at 7500 mennesker smittes av hivviruset - hver eneste dag.

Over 30 millioner mennesker er smittet av hivviruset eller har utviklet aids. 95 prosent av dem lever i utviklingsland, ifølge FN.

SISTE NYTT

Siste nytt