NRK Meny
Normal

Pakistans statsminister: Vi visste ingen ting

Beskyldningene om at vi visste hvor bin Laden var - og til og med samarbeidet med ham - er absurde, sa Pakistans statsminister til nasjonalforsamlingen i dag.

Pakistans statsminister Gilani

– Alle verdens spionbyråer burde ha oppsporet bin Laden, mente Pakistans statsminister Gilani.

Foto: ERIC PIERMONT / Afp

Statsminister Yusuf Raza Gilani avviste bestemt ryktene om at Pakistan hadde kjent til at Osama bin Laden holdt til i en garnisonsby i Pakistan.

Men han mer enn antydet at Pakistans etterretning ISI hadde bistått CIA med informasjon før eller under anksjonen mot Osama bin Laden.

Statsministeren tilbakeviste samtidig opposisjonens påstand om inkompetanse i den pakistanske ledelsen og hæren fordi ingen hadde oppdaget bin Ladens skjulested midt i den pakistanske byen Abbottabad.

– Det er riktig at vi kanskje burde funnet ham. Men det burde også samtlige spion- og etterretningsorganisasjoner i verden ha gjort, mente Gilani.

LES: Kan ha vært i Pakistan i sju år

LES: Difor kan ikkje USA slå i bordet overfor Pakistan

– Erklærte krig mot Pakistan

Landets opposisjon har tatt til orde for å kaste både statsministeren og presidenten etter at USAs raid mot bin Ladens hus for en uke siden ble kjent.

Statsministeren har måttet tåle hard intern kritikk over at spesialgruppen fra USAs Navy Seals utførte operasjonen uten pakistanske myndigheters vitende og vilje.

Dagens tale var aller første gang Gilani svarer på beskyldningene som er kommet siden bin Laden ble drept. Her minnet han nasjonalforsamlingen på at Al Qaida har erklært krig mot Pakistan.

– Vi har aldri invitert Osama bin Laden til Pakistan, sa Gilani, som forsvarte drapet på lederen av Al Qaida-nettverket.

Han understreket også at landet står «samlet i beslutningen om å eliminere terrorisme», og holder fast på vedtaket om ikke å tillate noen militsgrupper å bruke pakistansk jord.

Starter etterforsking

Statsministeren har beordret en egen etterforsking for å finne ut hvordan verdens mest ettersøke mann kunne oppholde seg i den pakistanske garnisonsbyen Abbottabad, trolig i minst fire år, uten at noen fikk mistanke.

Gata der bin Laden bodde

I dag ble gata der huset til bin Laden ligger, stengt av politi og militære.

Foto: AAMIR QURESHI / Afp

Men Gilani hadde da allerede kalt beskyldningene om at pakistanske myndigheter må ha visst om skjulestedet og bidratt til å holde det hemmelig, som absurde.

– Pakistan har tillit til sitt forsvar og sin etterretningstjeneste, sa Yousuf Reza Gilani.

LES: - Bin Laden fikk som fortjent

– USA er viktig

Drapet på bin Laden har satt det ustabile forholdet mellom USA og Pakistan på nye prøver.

– Vårt forhold til USA er av stor viktighet for oss, sa statsministeren, som annonserte besøk fra USAs utenriksminister Hillary Clinton til Islamabad med det aller første. Selv kom han tilbake fra offisielt besøk i Frankrike i slutten av forrige uke.

Men han kom også med en advarsel til USA, som på sin side aldri direkte har beskyldt Pakistan for å ha kjent til bin Ladens tilholdssted. Selv om president Barack Obama har sagt at bin Laden må ha hatt en form for nettverk i Pakistan.

Gilani advarte om at aksjoner som innebar å krysse grensen til Pakistan uten tillatelse, var en stor sjanse å ta - det kunne få alvorlige konsekvenser.

Men han gjentok at Pakistans forhold til USA var av stor verdi for landet.

USA beklager ikke

Amerikanske myndigheter sier mandag at de ikke vil beklage det hemmelige angrepet og drapet på bin Laden på pakistansk territorium.

Men USA sier de fortsatt ønsker å samarbeide med Pakistan til tross for uoverenstemmelser i forbindelse med angrepet på bin Ladens oppholdssted i Pakistan, skriver nyhetsbyrået Reuters.

– Vi mener det er veldig viktig å opprettholde et godt forhold til Pakistan, nettopp fordi det er til fordel for vår nasjonale sikkerhet, sier talsmann for Det hvite hus, Jay Carney på en pressekonferanse.

LES OGSÅ: – Her ser bin Laden seg selv på tv

LES OGSÅ: – Kjempet palestinernes sak i siste opptak

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt