NRK fortalte torsdag om Sigurdur Thordarson (20) fra Island som hevder han ble rekruttert av amerikanske FBI blant annet for å spionere på Julian Assange.
Over en periode på litt over et år skal han ha gitt etterforskerne tilgang til tusenvis av dokumenter, bilder og video fra innsiden av WikiLeaks.
Les også: Slik forklarer han hvorfor han gikk til FBI
Til tross for at islandske myndigheter bekrefter at FBI kom til Island i privatfly for å etterforske WikiLeaks sommeren 2011, nekter FBI å svare på NRKs spørsmål om varslernettstedet.
ETTERFORSKES: Både organisasjonen WikiLeaks og enkeltpersoner som Julian Assange skal være under etterforskning i USA. Talsmann Kristinn Hrafnsson mener FBIs forfølgelse av organisasjonen er ute av alle proporsjoner.
Foto: Dan Kitwood / Getty ImagesWikiLeaks kaller etterforskningen absurd.
– Å sende et privatfly til Reykjavik på grunn av en frivillig med en liten, begrenset rolle i WikiLeaks er bare ett eksempel på den absurd overdrevne etterforskningen av organisasjonen vår, sier talsmann Kristinn Hrafnsson til NRK.
Tips oss om dette! Kontakt NRKs reportere
Ledes av hemmelig jury
USAs justisminister Eric Holder brukte ordene «aktiv og pågående etterforskning» da han skulle beskrive amerikanernes interesse for varslernettstedet i slutten av 2010.
Han sa blant annet at de som sto bak lekkasjene av enorme mengder hemmeligstemplede dokumenter skulle tas.
– Dette er ikke rasling med sablene. Obama-administrasjonen fordømmer lekkasjene, sa Holder til nyhetsbyrået AP i november 2010.
Etterforskningen skal være styrt av en hemmelig storjury i Virginia i USA. Alle formelle anklager er hemmeligstemplet.
Skjult opptaker
LANDET PÅ ISLAND: Uten å varsle islandske myndigheter, landet FBI på Keflavik internasjonale flyplass sommeren 2011. Amerikanerne ble bedt om å forlate landet innen 24 timer, men reiste først etter fem dager.
Foto: INGOLFUR JULIUSSON / ReutersIslendingen Sigurdur Thordarson hevder overfor NRK at han blant annet ble bedt av FBI om å gå med skjult opptaker i nærheten av Julian Assange.
Etterforskerne skal også ha oppfordret ham til å ta opp utsagn som kunne være med på å «fange» Assange.
– De ville at Julian Assange skulle snakke om noe som inkriminerte ham, om Bradley Manning og andre personer, sier Thordarson, som nektet å gå med opptakeren.
Bradley Manning rettsforfølges i USA på grunn av sin kontakt med WikiLeaks.
– For meg var det galt å skape ny informasjon, men jeg ville gi dem det jeg allerede hadde, forklarer Thordarson.
Bakgrunn: Slik ville FBI etterforske WikiLeaks fra Island
– I hvilket som helst normalt land ville metoder som dette blitt regnet som ulovlige. Å forsøke og få personer til å sverte hverandre og betale for informasjon, ville blitt regnet som ulovlig både i Norge og på Island, sier Kristinn Hrafnsson i WikiLeaks.
De få kjente etterforskningsdetaljene stammer fra rettssaken mot Bradley Manning og offentlige begjæringer om brukerdata fra nettjenester som Twitter:
- Aktoratet har opplyst at FBIs sak knyttet til WikiLeaks inneholder over 40.000 sider per juni 2012.
- I 2011 ble det kjent at Twitter var blitt tvunget til å overlevere brukerdata for fem personer knyttet til etterforskningen fordi selskapet ikke ville godta at også det ble hemmeligholdt. Én av begjæringene gjelder et islandsk parlamentsmedlem.
- I 2013 ble det også kjent at to islendinger som hadde vært frivillige for WikiLeaks hadde fått utlevert sine brukerdata fra Google etter begjæring fra FBI.
RETTSFORFØLGES: Bradley Manning står for tiden tiltalt i en stor rettssak beskyldt for å stå bak flere av de store lekkasjene WikiLeaks har publisert. Under rettssaken kommer det også drypp om etterforskningen av organisasjonen.
Foto: Jose Luis Magana / ApI begynnelsen av juli hevdet Ecuadors utenriksminister Ricardo Patino at det var funnet en skjult mikrofon på landets ambassade i London, der Julian Assange oppholder seg.
Ecuador hevdet mikrofonen stammet fra et britisk sikkerhetsselskap, noe selskapet selv benekter. Landets ambassadør i London har bedt britiske myndigheter etterforske saken.
WikiLeaks: – En vendetta
Selv om etterforskningen er hemmelig påvirker det lekkasjenettstedets virksomhet. Ifølge Hrafnsson bruker WikiLeaks allerede store ressurser på å beskytte organisasjonen.
– Vi må ta våre forholdsregler juridisk, og vi må forberede oss på formelle anklager som faktisk allerede kan finnes i all hemmelighet. Her skjer alt i skjul, sier Kristinn Hrafnsson.
Fra personer med innsyn i kommunikasjon mellom USA og Julian Assanges hjemland Australia, skal WikiLeaks ha fått opplyst at den amerikanske etterforskningen anses som den største i nyere i historie i USA.
Personer som etterforskes får ikke vite noe, og de får derfor svært få detaljer om hva som skjer, ifølge Hrafnsson.
– Dette viser bare desperasjonen i den vendettaen som amerikanske myndigheter har mot WikiLeaks som organisasjon. En organisasjon som har jobbet sammen med medieselskaper i over 100 land, sier han.
FBI er blitt spurt om å kommentere påstandene om metodebruk knyttet til Thordarson og reisen til Island, men har i en e-post uttrykt at de ikke ønsker å svare på spørsmål.
Senest i forrige uke vant varslernettstedet fram mot Mastercard, et av flere finansselskaper som har blokkert alle pengeoverføringer til organisasjonen.