– Absurd å hevde at Nemtsov ble drept av islamister

En tidligere kollega av Putin-kritikeren Boris Nemtsov, sier det er absurd å påstå at den tidligere visestatsministeren ble skutt av islamister. Tsjetsjeneren Zaur Dadajev ble søndag siktet og varetektsfengslet for innblanding i drapet på den russiske opposisjonspolitikeren.

RUSSIA-NEMTSOV/ Dadayev, charged with involvement in the murder of Russian opposition figure Nemtsov, stands inside a defendants' cage in a court building in Moscow

Zaur Dadayev skal ha innrømmet at han var involvert I drapet på Boris Nemtsov. Russiske myndigheter sa søndag at de har siktet ytterligere to menn for drapet på opposisjonspolitikeren.

Foto: TATYANA MAKEYEVA / Reuters

Etterforskere har siktet den tidligere tsjetsjenske soldaten Zaur Dadajev for drapet på opposisjonspolitikeren i tillegg til Anzor Gurbashev. Ifølge Tsjetsjenias Kreml-vennlige myndigheter, mislikte Dadajev det franske satirebladet Charlie Hebdo. Nemtsov skal ha uttrykt støtte til satirebladet etter terrorangrepet i Paris i januar.

LES: –Innrømmer innblanding i Nemtsov-drap

Usannsynlig teori

Det har vært spekulert i om Nemtsov ble drept av islamister. Den tsjetsjenske lederen Ramzan Kadyrov har omtalt Dadajev som en religiøs muslim som ble svært opprørt av karikaturene i Charlie Hebdo.

Bekjente av politikeren mener det er usannsynlig at bevæpna islamister som handlet alene, kan ha skutt ham i nærheten av Kreml som er et av de mest bevoktede områdene i Moskva.

Russia Opposition Iliya Yashin

Nemtsovs partikollega Ilya Yashin mener det er usannsynlig at islamister står bak drapet på Nemtsov.

Foto: Ivan Sekretarev / Ap

– Vår verste frykt har blitt virkelighet. En mann tar på seg skylden, mens de som faktisk har bestilt drapet på Nemtsov går fri, skrev Ilya Yashin, som var leder sammen med Nemtsovs i det liberaldemokratiske partiet Unionen, på Twitter søndag.

Dadajev skal ha innrømmet at han er innblandet i drapet på Putin-kritikeren.

LES: To personer pågrepet etter drapet på Nemtsov

Må ha vært planlagt

Nemtsovs partikollega tviler på at noen som opptrer alene, kan ha skutt noen så nære Kreml uten og ha fått hjelp til å passere sikkerhetstiltakene. Han tror arrestasjonen av en tsjetsjensk islamist kun er en måte for russiske myndigheter til å bli kvitt beskyldninger mot dem.

– Absurde teorier om islamistiske motiver i Nemtsov-drapet passer Kreml godt, og får Putin ut av skuddlinjen, la Yashin til.

Dadajev er inntil videre fengslet fram til 28. april. Statlige russiske medier har tidligere meldt at Dadajev har jobbet i politistyrken Sever (Nord) i Tsjetsjenia i ti år.

LES: Nemtsov-drapet endrer ikke Russland
LES: President Putin: – Drapet på Nemtsov har politiske undertoner

Trussel for Kreml

Nemtsov var ikke spesielt populær blant massene i Russland utenfor de urbane, akademiske elitene. Nemtsovs tilhengere mener han var en trussel for Kreml siden han jobbet for å avsløre korrupsjon og bedrageri.

Nemtsov drept

Boris Nemtsov ble skutt og drept i sentrum av Moskva 27. februar i år.

Foto: Tim Ireland / Ap

I dagene før han ble drept, skal han ha jobbet med en rapport med påstander om at Russland sender regulære tropper til å kjempe i Øst-Ukraina. Russiske myndigheter har nektet for at de er direkte involvert i kampene.

SISTE NYTT

Siste nytt