NRK Meny
Normal

– «Washi» har tatt over 900 menneskeliv

Dødstallene fra det ødeleggende uværet som har herjet det sørlige Filippinene denne helga har steget til 927, forteller en regjeringskilde i landet.

Ifølge nyhetsbyrået AFP er det byene Cagayan de Oro og Iligan på øya Mindanao som har blitt hardest rammet av den tropiske stormen «Washi».

Dødstallene steg drastisk da redningsmannskaper kom over flere lik på Mindanao der stormen har skapt store flommer og oversvømte elver som har tatt med seg hele landsbyer.

– 927 døde. Vi har mistet tellingen over de som fortsatt er savnet. Det sier lederen for myndighetenes nasjonale katastroferåd, Benito Ramos.

Tidligere har rådet gitt et estimat på 662 døde og 82 savnede. Filippinske Røde Kors har gitt sine egne tall og melder om 713 døde og 563 savnede.

Massegravleggelser

Det australske nettstedet ABC melder om at myndighetene i Manila etterspør likposer og drikkevann, når de nå har begynt oppryddingen etter uværet.

Lik skal ha blitt stablet i midlertidige likhus og mange overlevende leter blant de døde etter venner og familie.

Fordi likhusene er overfylt har filippinske myndigheter i dag forberedt massegravleggelser av flere hundre ofre.

I byen Iligan melder borgermester Lawrence Cruz at den første massegravleggelsen vil skje i løpet av dagen.

De døde skal imidlertid merkes for eventuell framtidig identifisering, opplyser helsearbeider Liddy Villarin til britiske BBC.

– Hele familier kan ha gått tapt

I Cagayan de Oro ønsker innbyggerne at de døde skal oppbevares til pårørende gjør krav på dem.

Myndighetene har imidlertid uttalt, ifølge ABC, at flere hele familier kan ha gått tapt i uværet, noe som antydes av at mange lik fortsatt ikke er gjort krav på.

Les også: Forbereder massegraver på Filippinene

– Ikke sjans til å komme seg unna

Redd Barna til stede i Cagayan de Oro forteller at mange ikke hadde sjans til å unngå været.

– Mange av husene i kystområdene har kun en etasje - så selv om du går på taket av huset har du ikke mulighet til å rømme flommen, forteller Sally Bataclan til ABC.

Innbyggerne på øya Mindanao skal ha vært helt uforberedt da stormen traff land natt til lørdag. De fleste skal, ifølge borgermester Cruz i Iligan, ha sovet da vannet flommet inn i boligene deres.

I løpet av en time skal vannet ha steget én meter.

– Vi mangler alt

Ordføreren i Cagayan de Oro, Vicente Emano, har uttalt til nettavisen The Philippine Star, at «vi mangler alt».

Tusener av evakuerte innbyggere bor i midlertidige sentre etter å ha mistet hjemmene sine i flommene.

FNs matprogram har sendt tanker med vann og tre tonn med høyenergimat som skal kunne dekke behovet til nær 8000 mennesker, melder Sun Star.

Den filippinske regjeringen har bedt matprogrammet om hjelp til å skaffe til veie tepper, drikkevann, presenninger og telt til over 74 000 mennesker i Cagayan de Oro, El Salvador by, Kinoguitan og Iligan. De har også bedt om logistikkhjelp for å transportere bistand fra regjeringen til rammede samfunn på Mindanao.

Røde Kors på Filippinene har mobilisert 600 frivillige og ansatte for å bistå med utdeling av tepper, mat og klær til de rammede. Også Unicef og andre hjelpeorganisasjoner mobiliserer nå for å bistå i de kriserammede områdene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt