– Snakket med norske gisler på ikke-engelsk språk de forstod

En av gisseltakerne i In Amenas, som ble kalt «nordmannen», skal ha snakket med norske gisler på et ikke-engelsk språk de forstod, ifølge vitner fra gassanlegget. Verken UD, PST eller Etteretningstjenesten bekrefter opplysningene.

Arkivbilde av gassanlegget i Amenas, Algerie

Vitner som har vært inne på gassanlegget ved In Amenas beskriver en hvit gisseltager som snakket til de norske gislene på et ikke-engelsk språk de forstod.

Foto: Kjetil Alsvik / STATOIL / NTB scanpix

Vitnene skal ha kommet med opplysningene til algeriske myndigheter.

Det er kilder i det algeriske militæret som - via en fransk kilde - sier til Aftenposten flere løslatte gisler omtaler en høy mannlig gisseltager som «nordmannen».

Ifølge Aftenposten fortalte vitner som kom seg ut av anlegget at de norske gislene hadde en egen vakt. Det var denne nordmannen som ble omtalt som «nordmannen».

– Vi er ikke sikre på hans nasjonalitet, men han er høy, hvit og har blå eller grønne øyne. Han snakker engelsk, og han ber og leser Koranen, sier en kilde i det algeriske militæret, ifølge Aftenpostens kilde.

– Snakket annet språk enn engelsk

Enkelte vitner sier at mannen snakker på et annet språk enn engelsk til de norske gislene – et språk de forsto, forteller kilden. Andre vitner sier at han snakket til nordmennene på engelsk.

Gruppen av terrorister, som onsdag stormet gassanlegget, besto stort sett av afrikanere fra sør for Sahara og algeriere, ifølge vitneutsagn.

Men de løslatte gislene forteller også at det var to andre med i gruppen. Den ene var en franskmann, mens den andre var nordeuropeer, hevder vitnene.

– Nord-europeer

Opplysningene om nordeuropeeren, som ifølge vitner ble kalt «nordmannen», ble først viderebrakt av den franske avisen Le Point. De har fått tak i vitneutsagn fra algeriske gisler som ble holdt fanget ved gassanlegget.

Disse gislene sier kidnapperne var mellom 18 og 30 stykker, hovedsaklig fra Algerie og omkringliggende områder. Men ifølge gislene var det også to utlendinger med gruppen. Dette var en angivelig franskmann, og en nord-europeer.

Et vitne sier at denne gisseltageren ble kalt «nordmannen».

Artikkelen fortsetter under bildet.

Espen Barth Eide

Espen Barth Eide sier at det ikke finnes indikasjoner på at det er nordmenn blant gisseltagerne.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Ingen indikasjon på nordmenn

Verken UD, PST eller E-tjenesten kan bekrefte opplysningene. På fredagens pressekonferanse fikk utenriksminister Espen Barth Eide spørsmål om Le Points opplysninger.

– Det finnes folk fra en rekke land blant gisseltagerne. Vi har ingen indikasjoner på at det er nordmenn blant dem, sa Eide, og viste til Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Dette ble i grove trekk gjentatt av Eide på lørdagens pressekonferanse.

PST sa fredag kveld at de kjente til det Le Point hadde skrevet, og at PST jobbet med å opplyse regjeringen så godt man kunne om saken.

– Vi kan ikke kommentere disse opplysningene, men kan på generelt grunnlag si at det har vært mye usikker informasjon i denne saken. Det har også vist seg at mye ikke stemmer, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken til NRK.no lørdag morgen.

Heller ikke Etteretningstjensten ønsker å kommentere Le Points opplysninger om den angivelige «nordmannen».

– Vi kan ikke kommentere opplysninger om gisselsituasjon fordi aksjonen pågår, sier talsperson for Forsvarssjefen, Dag Aamoth til NRK.no lørdag morgen.

Trond Hugubakken

Kommunikasjonsdirektør i PST, Trond Hugubakken sier det har vært mye usikker informasjon om gisselsituasjonen i Algerie.

Foto: Pressebilde / PST

– Vestlige blant terroristene

Klassekampen har vært i kontakt med en algerisk journalist i In Amenas. Fawzi Hawamdi, som er journalist i den algeriske avisa Al Chorouk, er ved gassanlegget.

Han har snakket med flere algeriere som har blitt løslatt etter gisseldramaet, og dermed har førstehånds kunnskap om dramaet de siste dagene.

– Terroristene skal ha vært fra ulike nasjoner, blant annet Frankrike, Canada, Egypt, Libya og Tunis, sier Hawamdi til avisa.

Det er er gruppen til terroristen Mokhtar Belmokhtar som angivelig skal stå bak gisseldramaet. Belmokhtar skal ifølge flere kilder være en del av Al-Qaidas struktur i Nord-Afrika, også kjent som AQIM-nettverket.

Terrorforsker Brynjar Lia ved Forsvarets Forskningsinstitutt opplyser overfor NRK at han ikke kjennner til at det skal være nordmenn tilknyttet AQIM-nettverket.

PST og Etteretningstjenesten har tidligere uttrykt bekymring for at nordmenn deltar i kamphandlinger eller får terrortrening i utlandet. I trusselvurderingen for 2012 skriver PST også at medlemmer av ekstreme islamistiske nettverk i Norge er involvert i aktiviteter av mer operativ karakter enn tidligere.

SISTE NYTT

Siste nytt