Hopp til innhold

– 400 har fått trening av Al Qaida

EUs antiterrorsjef Gilles de Kerchove mener at 400 enkeltpersoner i Europa kan ha blitt trent av Al Qaida.

Mohamed Merah

Fransk innenriksminister Claude Gueant har tidligere uttalt at Merah mottok direkte ordre fra Al Qaida.

Foto: HANDOUT / Reuters

Torsdag ble 23 år gamle Mohamed Merah drept av fransk politi etter en lang og dramatisk politi­aksjon.

Han innrømmet for å ha drept 7 mennesker i Toulouse, Frankrike og hevdet å ha tilknytning til terrornettverket Al Qaida.

Mohamed Merah kan være én av 400 enkeltpersoner i Europa som har blitt trent av Al Qaida, mener EUs antiterrorsjef, Gilles de Kerchove, melder Aftenposten.

– De fleste av de 400 "ensomme ulvene" på kontinentet er i Tyskland, Frankrike og Storbritannia. De blir nøye overvåket, sier de Kerchove til nyhetsbyrået DPA.

– Drapsmannen var på USAs terrorliste

En medarbeider i den amerikanske kontraterrorismen sier til nyhetsbyrået AP at Mohamed Merah har stått på USAs flyforbudsliste siden 2010.

På listen står navnene til flere tusen mennesker som amerikansk etterretning har grunn til å tro er innblandet i terrorisme.

Dette skal likevel ikke ha hindret Merah fra å besøke grenseområdene mellom Pakistan og Afghanistan både i 2010 og 2011.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

Video Dramaet i Toulouse er over

VIDEO: Dramaet i Toulouse

– Fått opplæring i Afghanistan

Hverken pakistanske eller afghanske myndigheter, eller NATO-styrker stasjonert i landet har sett noe til han, skriver Le Figaro.

Innenriksminister Claude Gueant har derimot tidligere uttalt at Merah mottok direkte ordre fra terrororganisasjonen.

– De har foreslått at han skulle gjennomføre et selvmordsangrep, noe han avviste. Men han sa ja til å gjennomføre et angrep i Frankrike, sa Gueant til TV-kanalen TF1.

Merah skal ha blitt radikalisert i en gruppe salafister, en svært konservativ gren av islam. Ifølge eksperter er det mellom 12.000 og 15.000 salafister i Frankrike, men et synkende og svært lite antall er ekstremister, ifølge NTB.

Ble avhørt av fransk etterretning

Den innenlandske etterretningstjenesten DCRI skal ha vært oppmerksom på Merah siden 2010, da han besøkte Afghanistan første gang.

I fjor ble han avhørt av DCRI etter å ha besøkt det krigsherjede landet på nytt. Merah hevdet at han bare hadde vært på ferie og viste fram feriebilder til etterretningsagentene.

Denne uken, mens han satt omringet i leiligheten i Toulouse, skrøt 23-åringen av at han hadde fått opplæring i terrorisme under oppholdene i Afghanistan.

– Merah-brødrene var godt kjent av etterretningstjenestene. Spørsmålet jeg stiller meg, er hvorfor han ikke ble satt under overvåking på vanlig måte, sier sikkerhetseksperten François Heisbourg.

SISTE NYTT

Siste nytt

Valg i Brasil: 33 millioner på sultegrensen

Neste helg går Brasil til valg på ny president. Stemmene fra de fattige er avgjørende. Mer enn 33 millioner brasilianere lever nå på sultegrensen, viser en undersøkelse.

«I dag står vi overfor ei sabotasjehandling»: Polsk statsminister om røyrlekkasjar

Mykje gass lek ut av gassrøyrleidningane frå Nord Stream, seier danske energistyresmakter til avisa Berlingske.