Hopp til innhold

– 3000 ekstreme islamister må overvåkes

Den franske statsministeren sier at det er nesten 3000 ekstreme islamister i Frankrike som må holdes under overvåkning.

Manuel Valls

Frankrikes statsminister Manuel Valls under dagens pressekonferanse der han la frem nye sikkerhetstiltak etter terrorangrepene tidligere i måneden.

Foto: PHILIPPE WOJAZER / AFP

Statsminister Manuel Valls la frem nye sikkerhetstiltak under en pressekonferanse i Paris onsdag.

Valls sa at det var nesten 3000 personer som var tilknyttet «terrorist-nettverk» som myndighetene måtte holde under overvåkning.

Blant de 3000 som franske myndigheter vil overvåke er nesten 1300 personer som har tilknytning til nettverk i Syria og Irak. Det er en økning på 130 prosent i løpet av de siste året, skriver Le Parisien.

I tillegg kommer 400–500 personer som mistenkes for å være tilknyttet ekstrem islamisme gjennom andre land, som for eksempel Afghanistan eller Pakistan.

Det er også en større gruppe av det statsminister Valls kaller «cyberjihadister» som franskmennene vil overvåke.

Statsministeren sier at det i løpet av de neste tre årene vil bli ansatt 2680 personer for å kjempe mot ekstreme islamister. Han sa også at regjeringen planla å bevilge 400 millioner euro – over 3,5 milliarder norske kroner – til arbeidet mot islamistisk terror.

Under pressekonferansen sa Valls at franske myndigheter fortsatt vurderer terrorfaren som «svært høy».

Skal kunne isolere islamister

Tiltakene som ble lagt frem i dag kommer i tillegg til andre tiltak for å bekjempe ekstreme islamister som den franske regjeringen la frem i forrige uke.

Blant annet har franske myndigheter åpnet for å sette allerede fengslede islamister i isolat, for å unngå at de påvirker eller blir påvirket av andre fanger.

Det er kommet frem at to av de tre terroristene som utførte terrorhandlingene i Paris var blitt radikalisert mens de satt fengslet i Frankrike.

Fire siktet for å ha hjulpet terrorist

Amedy Coulibaly med våpen

Amedy Coulibaly drepte til sammen fem personer under to terrorangrep 8. og 9. januar.

Foto: AFP

I Paris ble fire menn ble onsdag formelt siktet for å ha hjulpet Amedy Coulibaly, som drepte fem mennesker i Paris 8. og 9. januar.

De fire mennene i alderen 22 til 28 år ble pågrepet fredag og varetektsfengslet tirsdag kveld. Påtalemyndigheten mener tre av dem kjøpte «utstyr» til Coulibaly.

Coulibaly skjøt og drepte en politikvinne før han drepte fire mennesker under et gisseldrama i en jødisk butikk i Paris for snart to uker siden.

Han ble selv drept da politiet gikk til aksjon 9. januar.

SISTE NYTT

Siste nytt