– 300.000 barn sulter i Jemen

Hundretusener av barn står i fare for å dø i en sultkatastrofe som rammer det krigsherjede landet Jemen.

Feilernært barn i Jemen

I noen områder av Jemen er 30 prosent av barna feilernært, ifølge UNICEF.

Foto: MOHAMED AL-SAYAGHI / Reuters

Det fattigste landet på den arabiske halvøya sliter ikke bare med uroligheter og et sterkt Al Qaida-nærvær. Nå er også en eskalerende matkrise i ferd med å feste grep i det hardt prøvede landet.

Matkrisen kan knyttes til en rekke uheldige, sammenfallende faktorer. Uroligheter i nord og i sør har ført til at mange bor i flyktningleirer. I tillegg har landet opplevd en dobling i matvareprisene, samt et sårt underskudd på vann.

Nærmere 10 millioner innbyggere lider under matmangel av en befolkning på 23 millioner, ifølge Sky News.

30 prosent feilernært

UNICEFs mann i Jemen, Geert Cappelaere, frykter at tusener av barn kommer til å dø av matmangel og feilernæring i løpet av året.

– I noen områder er 30 prosent av barna feilernært, sier han.

Den eneste helsestasjonen med spesialister på feilernæring ligger i hovedstaden Sana. Svært mange barn får derfor ikke hjelp der de er, og er ikke i stand til å bringes fram til kyndig behandling i tide.

– Dette er en forferdelig krise, og det er lite vi kan gjøre. Det er mye uvitenhet ute og går, og dette fører til at feilernærte barn ikke blir brakt til oss før de blir rammet av en ernæringsrelatert sykdom. Og da kan det være for seint, sier Dr. Ahmed Shamsan.

Ifølge Ap sier Yemens FN-utsending Jamal Benomar at den humanitære krisen i landet er mye verre enn det de tidligere har kalkulert med.

Vannmangel i Jemens hovedstad Sana

Det er en kolossal vannmangel i byen Sana, som kan bli verdens første hovedstad som går tom for vann.

Foto: Khaled Abdullah / NTB scanpix/Reuters

Vannmangel

Samtidig lider landet under en voldsom vannfattighet. Den to tusen år gamle byen Sanaa kan bli verdens første hovedstad som går tom for vann.

Jemen har anslagsvis 135 kubikkmeter vann per innbygger. Verdens helseorganisasjon kaller alt under 1.000 kubikkmeter per person for ekstrem vannfattigdom.

Bak vannmangelen ligger en eksplosiv, ukontrollert vekst i landbruksproduksjonen. Dette handler ikke først og fremst om folk som dyrker til eget forbruk, men for å tjene penger. Og den aller mest lukrative avlingen er khat, det milde rusmiddelet som jemenitter fra alle lage tygger med velbehag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt