Åpnet togvogner og inspiserte drepte

Nederlandske etterforskere åpnet mandag formiddag togvogner der drepte ligger lagret. – Vi er lovet at det skal kjøre i dag, sier nederlandsk etterforskningsleder.

De nederlandske kriminalteknikerne i den internasjonale ekspertgruppen for etterforskning av MH17-ulykken er fornøyde med lagringsforholdene for de døde på toget i Ukraina.

I togvogner som denne skal 251 drepte etter flystyrten ligge. Mandag var nederlandske krimteknikere på stedet for å inspisere lagringen. Se video og hør presseuttalelser fra ekspertene.

Nederlandske etterforskere har mandag formiddag tatt seg fram til, og sett på de omkomne som er lastet i tog ved krasjstedet.

Lukten fra togene var overveldende idet vognene ble åpnet, ifølge en AFP-reporter på stedet.

Hver enkelt av vognene ble åpnet, og de omkomne ble inspisert av to menn med masker og hodelykter.

På tross av meldinger om at vognene var nedkjølt, var det ifølge AFP få tegn på at vognene hadde kjøling.

Lederen for de nederlandske ekspertene sa likevel at de var fornøyde med lagringsforholdene.

– Jeg har sett toget og kjølevognene, og vi mener at lagringen av de døde er av god kvalitet, sier Peter van Vliet, som er gruppeleder for krimteknikerne fra den internasjonale ekspertgruppen som skal granske ulykken.

De skal blant annet identifisere omkomne etter flystyrten i Ukraina, og van Vliet sier toget med lik skal dra fra togstasjonen i Torez mandag.

– Toget skal gå. Jeg vet ikke når og jeg vet ikke hvor. Alt vi er blitt lovet er at det skal kjøre i dag. Vi ønsker et sted hvor vi kan gjøre jobben vår. Det er til alles interesse, spesielt de etterlatte, sier den nederlandske etterforskningslederen til Reuters.

– Vi kan kjøre de drepte til Amsterdam

Nyheten om at nederlandske etterforskere er framme ved de drepte, kommer like etter at statsministeren i Ukraina holdt en pressekonferanse der han åpner for å samarbeide med Nederland.

Han sier åpningen for samarbeid kommer som et svar på et ønske fra Nederland.

– Vi har mulighet til både å kjøre togene til Kiev eller til Amsterdam, sier den ukrainske statsministeren Arsenij Jatsenjuk.

Statsministeren sier at en spesiell kommisjon er opprettet for å kommunisere med de prorussiske opprørerne.

– Vi må jo snakke med drittsekkene. Det har resultert i at vi har funnet de døde kroppene, sier statsministeren.

Han oppgir at myndighetene har funnet 257 drepte, og at 251 av disse er lastet i togvogner med kjøling.

Statsministeren legger til at det er topp prioritet å samle alle de drepte fra flystyrten.

«Terrorister blokkerte tog»

Søndag rådet det full forvirrig om hvor de omkomne etter flystyrten i Ukraina torsdag var plassert.

Alle de 298 passasjerene omkom da flyet ble skutt ned over Ukraina. De drepte lå utover et større området øst i Ukraina. To dager etter ulykken kom de første meldingene om at drepte ble flyttet på.

I går ble 196 omkomne funnet om bord på tog, men det framstår fortsatt som uklart hvem som har lagt de omkomne der.

En talsmann for de prorussiske opprørerne sier i dag at det var de som plasserte de drepte på tog.

Ukrainske myndigheter oppgir mandag morgen ifølge Reuters at 251 omkomne er funnet ved krasjstedet i Ukraina. De sier samtidig at nesten 200 av dem skal befinne seg i kjølevogner på tog.

I meldingen fra Reuters som annonserer antall døde som er funnet, framstår det som at ukrainske myndigheter var involvert i å plassere de drepte på tog.

I en uttalelse fra Kiev gjengitt av Reuters i dag står det at et tog med levninger ble stående fast i en togstasjon ved krasjstedet i byen Torez, fordi «terrorister blokkerte dets avgang».

– Vi venter på beskjed

Prorussiske separatister ble i helga observert idet de flytta på omkomne på krasjstedet. Det ble videre antatt at det også var de som hadde lasta døde om bord i tog.

Til Washington Post bekrefter en talsmann for separatistene søndag kveld at det var de som hadde flytta de døde.

– TIl slutt plasserte vi dem på et tog, og nå venter vi på at ekspertene skal komme, sier Segey Kavtaradze, ifølge avisa.

Han sier mandag morgen at opprørerne venter på at ukrainske myndigheter skal si hvor de bør kjøre togene med de døde.

En representant for de europeiske sikkerhetsorganisasjonen OSSE, Michael Bociurkiw, sier at representanter for myndighetene og for opprørerne planla å la togene stå til internasjonale eksperter kunne inspisere dem.

– Tanken er at togene bør bli transporert til Ukraina-kontrollerte områder og at de bør bli videre behandla der, sier Michael Bociurkiw til avisa.

– Helt kaos på krasjstedet

Flere topper i det internasjonale samfunnet har beskyldt anti-ukrainske styrker for feil behandling av de døde. Flere mener behandlingen av de drepte viser en mangel på respekt for de omkomne, ifølge Washington Post.

Den nederlandske utenriksministeren var rasende over at omkomne ble «dratt rundt omkring». Den australske statsministeren har beskrevet forholdene på krasjstedet som «helt kaotiske», ifølge avisa Russia Today.

Ifølge avisa Le Monde hadde ikke internasjonale etterforskere åpen tilgang til krasjstedet mandag morgen. Observatører fra EU sikkerhetsorgan OSSE har imidlertid vært på stedet i flere dager. Russlands president Putin uttalte i dag at han vil bidra til å gjøre det trygt for internasjonale eksperter på stedet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt