– 200 kvinner og barn gjengvoldtatt

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sender umiddelbart to FN-ambassadører til Kongo etter sjokkerende rapporter om at nesten 200 kvinner og babyer skal ha blitt gjengvoldtatt i løpet av få dager.

kongo

Mellom 200-400 opprørere terroriserte seks landsbyer i fire dager før de trakk seg ut. FNs fredsstyrker hadde en base 30 km unna, men hørte ikke om hendelsen før 2 uker senere.

Foto: REBECCA BLACKWELL / Ap

Ifølge hjelpearbeidere skal overgrepene ha foregått i fire dager, etter at kongolesiske opprørere tok seg inn i flere landsbyer øst i landet, melder BBC.

– Hjelpearbeidere og FN-representanter fikk vite at opprørere hadde okkupert landsbyen Luvungi den 31. juli, dagen etter at angrepet startet. De kunne derimot ikke ta seg inn i landsbyen før opprørerne hadde forsvunnet, forteller Will Cragin i International Medical Corps (IMC) til kanalen.

Les også: Kongo er det tredje verste landet å bo i for kvinner

Terroristerte seks byer

Ifølge FN-talsmann Martin Nesirky har de hittil kunnet bekrefte at minst 154 kvinner har blitt voldtatt av den rwandiske FDLR-militsen og kongolesiske Mai-Mai-opprørere i landsbyen Bunangiri.

– Generalsekretær Ban Ki-moon er opprørt over voldtektene og overgrepene, som er nok et grovt eksempel på omfanget av den seksuelle volden som herjer i landet, uttaler Nesirky til nyhetsbyrået AP.

Ban Ki-moon

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sender to spesialutsendinger til Kongo for å etterforske hendelsene.

Foto: ERIC THAYER / Reuters

Les også: – Titusener voldtatt i Kongo

Ifølge lederen for en lokal hjelpeorganisasjon var det rundt 200-400 opprørere som terroriserte seks landsbyer med over 2200 innbyggere over fire dager. Ingen skal ha blitt drept, men kvinner har fortalt at de ble voldtatt foran sine familier, opptil flere ganger.

Barn ble voldtatt

Flere skal også ha blitt dratt inn i de omkringliggende skogene av milits-gruppene.

– Fem guttebabyer på mellom 1 måned til 18 måneder gamle ble også misbrukt. Vi holder fortsatt på med å identifisere flere ofre, og flere kvinner kommer tilbake fra skogene uten klær, sier distriktslege Kasimbo Charles Kacha til AP.

Les også: Rwandisk folkemordmistenkt pågrepet

Det fire dager lange angrepet skjedde i landsbyer kun 30 kilometer fra leiren til en av FNs fredsbevarende styrker, men det tok to uker før de fikk høre om hendelsen.

– Det er fryktelig tett skog i området, og vanskelig å ta seg frem. I tillegg sørget opprørerne for å hindre landsbybeboerne i å nå den nærmeste veien, slik at de ikke kunne varsle omverdenen, forklarer FN-talsmann Martin Nesirky.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

kongo

Kongolesiske regjeringssoldater og landsbykvinner deltar på et opplysningsmøte om seksuell vold i byen Mwitobwe, sør-øst i Kongo. I fjor ble over 8000 kvinner voldtatt i landet.

Foto: STRINGER / AFP

Sender spesialsendinger

Volden i Kongo startet for alvor etter folkemordene i Rwanda i 1994. Til tross for at nok en fredsavtale ble undertegnet mellom regjeringen og flere opprørsgrupper i 2008, fortsetter herjingene rundt omkring i landet. Siden den første krigen startet i 1998, har 5,4 millioner mennesker omkommet, både i krig og på grunn av humanitære kriser. Like mange er drevet på flukt, ifølge FNs høykommisær for flyktninger.

Over 8000 kvinner skal i fjor ha blitt voldtatt av opprørere.

De siste ukenes tilsynelatende eskalering i bruk av seksuell vold, har fått FNs generalsekretær til å umiddelbart sende FN-utsendingene Atul Khare og Margot Wallström til østlige Kongo. Svenske Wallström er FNs spesialutsending for seksuell vold i konfliktområder, og hun var raskt ute med å fordømme overgrepene.

SISTE NYTT

Siste nytt