– 20 demonstranter drept av israelske soldater

Israelske styrker åpnet ild mot propalestinske demonstranter som forsøkte å klatre over et gjerde ved våpenhvilelinjene på Golan-høydene fra syrisk side.

Video – Seks demonstranter drept av israelske soldater (foto: Jack Guez/AFP)

Flere demonstranter skal ha blitt skutt på grensen mot Israel på Golan-høydene. Se og hør skuddene i denne videoen (foto: Jack Guez/Scanpix-AFP | video: Reuters).

20 mennesker ble drept og flere hundre skadd, ifølge det statlige syriske fjernsynet.

Det statlige syriske nyhetsbyrået SANA melder om elleve drepte og 220 skadde.

NRKs utenrikskorrespondent Sidsel Wold, som er på stedet, har sett flere bårer med skadde og drepte blitt båret bord. Ingen av demonstrantene har klart å komme seg forbi grenselinjene.

(Saken fortsetter under bildet)

Demonstrasjon på Golan-høydene

Flere hundre demonstranter på vei mot det syrisk-israelske grenseområdet ved Golan-høydene.

Foto: RONEN ZVULUN / Reuters

Ville storme kontrollpunkter

Flere hundre propalestinske demon­stranter i Syria marsjerte søndag mot det tungt bevoktede piggtrådgjerdet som utgjør grensen til Israel.

Anledningen var 44-årsdagen for starten på seksdagerskrigen i 1967 da Israel okkuperte en rekke områder, blant annet Golan-høydene.

Aktivister i Israel, på Vestbredden og på Gazastripen, samt arabiske naboland, har oppfordret demonstranter om å storme israelske kontrollpunkter og grenselinjer på denne dagen.

– Vi hadde ikke noe valg

De israelske soldatene brukte høytalere for å advare demonstrantene om at «enhver som kommer nær gjerdet vil være ansvarlig for sitt eget blod».

Da demonstrantene begynte å skjære seg gjennom piggtråden til grenselinjene, begynte sikkerhetsstyrkene å skyte, forteller journalister på stedet.

(Saken fortsetter under bildet)

Propalestinsk opprør

Palestinske demonstranter holder flagg under en demonstrasjon varslet på Vestbredden, Gazastripen og andre arabiske naboland,

Foto: SUHAIB SALEM / Reuters

– Til tross for en rekke advarsler, både muntlig og med varselskudd i lufta, fortsatte mange syrere å nærme seg grenselinjene. Vi hadde derfor ikke noe annet valg enn å skyte mot demonstrantenes føtter, sier en militær talsmann til nyhetsbyrået AFP.

Fra den isrealske siden i byen Majdal Shams ropte innbyggere til soldatene at de skulle stanse skytingen.

Landminer og skyttergraver

Israelske sikkerhetsstyrker har vært i høy beredskap etter at forrige måneds markering av opprettelsen av staten Israel endte med at minst 12 personer ble drept da israelske, og trolig libanesiske, sikkerhetsstyrker begynte å skyte.

Flere hundre demonstranter klarte likevel å ta seg over grensesperringene under Nakba-protestene, før de strømmet inn i de okkuperte Golan-høydene.

Grenseområdet har siden blitt forsterket med landminer og skyttergraver.

(Saken fortsetter under bildet)

Gaza

Gaza: Politi fra Hamas forsøker å stanse propalestinske demonstranter før de kommer seg til Erez, grenseovergangen mellom Israel og Gaza-stripa.

Foto: SUHAIB SALEM / Reuters

Stanset i Gaza og på Vestbredden

På Vestbredden søndag marsjerte omkring 100 palestinske demonstranter til en israelsk militærsperring.

Folkemengden ble oppløst med tåregass.

Også i Gaza samlet demonstranter seg i den nordøstlige byen Beit Hanun, men polititjenestemenn fra Hamas forhindret dem fra å bevegse deg videre nordover til grenseovergangen Erez mellom Gaza og Israel.

SISTE NYTT

Siste nytt