Hopp til innhold

– Hysterisk vestlig reaksjon

Utenriksminister Sergej Lavrov fordømmer kritikken mot Russlands utskjelte veto i FN mot Syria som «upassende» og« på grensen til hysterisk».

Sergej Lavrov og Khaled bin Ahmed al-Khalifa

Utenriksministrene Sergej Lavrov og Khaled bin Ahmed al-Khalifa møttes i Moskva i dag.

Foto: YURI KADOBNOV / Afp

– Slike hysteriske kommentarer har bare til hensikt å dekke til det som egentlig skjer, sa den russiske utenriksministeren i Moskva i formiddag.

Han hadde nettopp møtt Bahrains utenriksminister sjeik Khaled bin Ahmed al-Khalifa.

Selv om reaksjonene fra deler av Den arabiske liga og andre arabiske land har vært like sterke som fra vestlige etter at Russland og Kina i helgen nedla veto i FNs sikkerhetsråd mot fordømmelse av Syria, var det bare Vesten som var mål for den russiske vreden.

Bahrain er ett av gulflandene som har presset frem de skarpeste reaksjonene fra Den arabiske liga mot det syriske regimet sammen med blant andre Qatar og Saudi-Arabia.

– Det får meg til å tenke på et ordtak: Den som blir sint, får sjelden rett, fortsatte den russiske utenriksministeren.

Russland ut av Syria

Syrere som bor i Libya var klar i sitt budskap utenfor den russiske ambassaden i Tripoli.

Foto: MAHMUD TURKIA / Afp

Lavrov sier at det å stemme for resolusjonsteksten som ble lagt på bordet i FN, er det samme som å velge side i en borgerkrig, noe Russland ikke ønsker.

Skulle gi fra seg makten

Russland og Kina har møtt massiv kritikk etter helgens veto i FNs sikkerhetsråd. I den foreslåtte resolusjonen ble syriske myndigheters håndtering av folkeopprøret i landet fordømt, og forslaget fra Den arabiske liga om maktoverføring inkludert.

Ligaen stilte i sin fredsplan krav om at president Bashar al-Assad måtte overlate makten til visepresidenten og samt at det skulle utnevnes en ny samlende statsminister som skulle lede en samlingsregjering frem til demokratiske valg.

Lavrov sier at fredsplanen kun inneholder krav til presidenten, regjeringen og de syriske styrkene, men stiller ingen vilkår til «de voldelige elementene blant opposisjonen».

– I Syria er det mer enn én årsak til volden, det er flere, uttalte Lavrov.

Han beklaget også på det sterkeste at Sikkerhetsrådets medlemmer ikke var villig til utsette avstemningen om Syria til etter hans besøk til Damaskus, slik Russland hadde bedt om.

– Jeg mener avstemningen var forhastet fra dem som stod bak resolusjonen, sa Lavrov.

Press bak lukkede dører

Den russiske utenriksministeren skal i morgen møte Al-Assad og medlemmer av den syriske regjeringen.

Han fastholder at Russland ønsker å presse Syria til demokratiske reformer, men at deler av opposisjonen ønsker å bruke demonstrasjonene for mer frihet til å søke regimeendring.

Men Lavrov nekter å si hvilket budskap han har tenkt å fremføre til presidenten og hans menn. I et stikk til vestlige utenriksministre sa han at etter hans erfaring gir det bedre resultater å snakke til personer direkte enn gjennom avistitler.

Syria-kjennere mener det er mye som tyder på at Russland øver press på det syriske regimet, men bak lukkede dører.

Syria er Russlands fotfeste i Midtøsten og landet har blant annet en marinebase der. I tillegg er Syria en langvarig kunde av russiskproduserte våpen og forsvarsmateriell.

I tillegg mener Russland at Vesten misbrukte FN-vedtaket mot Libya, som Russland til slutt stilte seg bak, til en militær intervensjon for å velte Gaddafi-regimet.

Russlands FN-ambassadør Vitaly Churkin

Russlands FN-ambassadør Vitaly Churkin måtte møte presset alene på overtid lørdag etter at Russland nedla vedto mot FN-fordømmelse av Syria.

Foto: ALLISON JOYCE / Reuters

– Beskytter ingen

Også Kina føler tydelig behov for å forklare sitt veto-nei.

Kina aksepterer ikke USAs beskyldninger om at Kina beskytter det syriske regimet, het det fra Beijing i dag.

– Kina har ingen egeninteresse i spørsmålet om Syria. Vi beskytter ingen. Vi opprettholder kun lov og rett, sa talsmann for det kinesiske utenriksdepartementets Liu Weimin på en pressekonferanse.

«Simpelthen å støtte én part og presse den andre kan se ut som en måte å gå fram på for å få utviklingen til å ta en positiv vending, men i virkeligheten er det å plante røttene til en ny katastrofe. Den nåværende situasjonen i Syria er svært sammensatt», skriver statsorganet Folkets dagblad på kommentarplass.

Nicolas Sarkozy og Francois Fillion

Frankrikes president Nicolas Sarkozy og statsminister François Fillon sier de vil prøve det de kan, for ikke å svikte det syriske folket.

Foto: PHILIPPE WOJAZER / Reuters

Mot nye sanksjoner

USAs utenriksminister Hillary Clinton kaller Russland og Kinas veto – som er det andre i rekken – for en parodi, og varsler at USA nå vil jobbe for innføring av enda sterkere sanksjoner mot Syria, blant annet en våpenembargo, noe som vil ramme Russland som leverandør.

Clinton får følge både av sjefen, president Barack Obama, og sine europeiske kolleger.

– Det er viktig å løse krisen i Syria uten militære intervensjon og jeg tror det er mulig, sier Obama i et intervju med fjernsynskanalen ABC.

Frankrikes utenriksminister Alain Juppe sier Europa vil stramme til de nåværende sanksjonene.

Landets forsvarsminister Gerard Longuet – som ikke er kjent for å spare på kruttet – langet ut mot de to vetoparhestene i et intervju med radiokanalen Europe 1.

– Det er en skam at enkelte land nekter å ta sitt ansvar. Helt ærlig, det er noen politiske kulturer som fortjener et spark bak, sa Longuet.

– Det å lukke øynene for en blodig diktator er uakseptabelt, sa forsvarsministeren.

President Nicolas Sarkozy sier han vil ta en telefonsamtale til Russlands president Dmitrij Medvedev for å diskutere situasjonen. Og at statsminister François Fillon vil ta kontakt med statsminister Putin. Sarkozy er ikke mildere enn sine ministre.

– Det som skjer, er en skandale. Vi vil ikke akseptere at det internasjonale samfunnet forblir lammet, sa den franske presidenten på en pressekonferanse sammen med den tyske forbundskansleren Angela Merkel i Paris i ettermiddag.

Sarkozy sier han i løpet av helgen har vært i kontakt med ledere i både europeiske og arabiske land, for å sette sammen en kontaktgruppe for Syria.

– Vi kommer ikke til å svikte det syriske folket, lovet Sarkozy.

SISTE NYTT

Siste nytt