NRK Meny
Normal

– Har funnet halen på AirAsia-flyet

Et indonesisk marineskip fant fredag det styrtede AirAsia-flyets hale på havbunnen, ifølge skipets kaptein. 30 flypassasjerer har så langt blitt hentet opp fra Java-sjøen.

Leteaksjon etter savnet AirAsia-fly

– Vi klarte å spore opp halen på flyet ved bruk av en sidesøkende sonar, sier Yayan Sofyan til Metro TV.

Han sier halen ligger på 29 meters dybde. Ifølge forsvarsminister i Singaporte Ng Eng Hen, har letemannskaper også funnet deler av veggen i vannet.

Søket er konsentrert på et område på rundt 5 kvadratkilometer, sier talsmann for letemannskapet til nyhetsbyrået Press Trust of India.

I løpet av fredagen har letemannskaper også funnet flere lik. Flere av passasjerene skal ha sittet fastspent i setene sine da de ble funnet, melder Metro TV.

Nettsiden Channel News Asia melder at totalt 30 flypassasjerer har blitt hentet opp av Java-sjøen. Blant dem er den 22 år gamle flyvertinnen Khairunnisa «Nisa» Haidar.

Norsk farkost med i leteaksjonen

Laagendalsposten melder at Remus-undervannsroboter eid av Kongsberg Gruppen skal settes inn i søket etter AirAsia-flyet på mandag.

– Jeg kan bekrefte at Singapores marine har flere farkoster av typen Remus 100. Det er disse som nå settes inn i operasjonen, sier kommunikasjonssjef i Kongsberg Group, Johannes N. Dobson, ifølge Aftenposten.

Remus er et av verdens mest avanserte systemer for kartlegging av havbunnen. De ubemannede undervannsfarkostene hadde en avgjørende rolle da Air France-flyet ble funnet på bunnen av Atlanterhavet i 2011.

Remus-fartøyene utvikles og produseres av Hydroid i USA, en bedrift som Kongsberg Gruppen eier.

Søker med over 65 skip

En flydør og en oppblåsbar nødsklie var blant de første gjenstandene som ble funnet av letemannskaper. Et sonarbilde fra området der det ble funnet vrakrester og omkomne i vannoverflaten tirsdag, viser en stor, mørk gjenstand på havbunnen i Javasjøen.

Flere skip med sonarteknologi gjennomsøker området etter flyskroget. Minst tre indonesiske skip, ett fra Singapore og ett fra USA er også med i letingen. Fem undervannsmikrofoner, såkalte hydrofoner, skal også utplasseres for å forsøke å fange opp lydsignaler under vannet.

– Vi prioriterer å finne hoveddelen av vraket og ferdskriveren, sier sjefen for Indonesias redningstjeneste, Bambang Sulistyo.

Totalt skal 65 skip, 14 fly og 19 helikoptre være involvert i søket, opplyser general Moeldoko til Channel News Asia.

Laster Twitter-innhold

Forsvant fra radaren

Flyet fra AirAsia var på vei fra Surabaya til Singapore med 162 mennesker om bord da det forsvant 42 minutter etter avgang søndag morgen.

Flyet forsvant fra radaren mens de fløy over Javasjøen. Det kom ingen nødsignaler fra flyet i forkant av forsvinningen.

Omkomne etter flyulykke
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt