I dag ble verdens mest ettersøkte nazist stilt for retten

Det var en skrøpelig 97-åring som ankom rettsalen i Budapest torsdag. Sandor Kepiro er en av de siste ettersøkte nazistene fra andre verdenskrig som stilles for retten.

Sandor Kepiro

Sandor Kepiro er siktet for å ha bestilt og gjennomført drapet på 36 jøder.

Foto: Bela Szandelszky / Ap

Sandor Kepiro

Verdens mest ettersøkte nazist, Sandor Kepiro, i skrøpelig form i retten torsdag.

Foto: Bela Szandelszky / Ap
Kepiro

Mange pressefolk var tilstede. Her blir Kepiro filmet.

Foto: Bela Szandelszky / Ap
Sandor Kepiro i retten

Verdens mest ettersøkte nazist, Sandor Kepiro, må få hjelp til å gå inn i rettsalen.

Foto: ATTILA KISBENEDEK / Afp
Efraim Zuroff

- Alderdom kan ikke beskytte dem som begikk slike forferdelige handlinger, sier 'nazi-jegeren', Efraim Zuroff som også deltok i rettsaken.

Foto: ARND WIEGMANN / REUTERS

Sandor Kepiro er siktet for å ha bestilt, og gjennomført drapene på 36 jøder og serbere i 1942. Kepiro fikk i 1946 en fengselsstraff på 14 år for drapene, men rømte til Argentina, og unnslapp straffen. I dag, 65 år senere, ble han stilt for retten igjen.

Den tidligere ungarske militæroffiseren er nummer én på listen over «verdens mest ettersøkte nazister», og ankom tinghuset i Budapest i en skrøpelig tilstand. Han ble omtrent båret inn i rettsalen, mens han sa til pressen at han var uskyldig.

Han omtalte rettsaken som «et sirkus», ifølge nyhetsbyrået AFP.

Det var 21. og 23. januar i 1942 under andre verdenskrig at Kepiro deltok i massakren i byen Novi Sad i Serbia. Ungarske styrker tok 3000 mennesker til fange, og minst 1200 mennesker ble drept, ifølge senteret for antisemittisme i Ungarn, Simon Wiesenthal Center.

– Jeg har ikke angret

– Siktelsen er løgn, og bare løgn. Jeg visste ingenting om massakrene. Soldatene fortalte meg ingenting, sa han til pressen, ifølge AFP.

Kepiro, som er tunghørt, klaget over at han ikke hørte hva dommeren sa i åpningen av rettsaken. Hans assistent, Eva Kadar, måtte gjenta spørsmålene for ham.

Rundt 30 studenter demonstrerte utenfor rettsalen, og svingte bannere og plakater med setninger som «hvordan får du sove om natten, Mr. Kepiro?» og «mord har ingen alder.»

– Jeg har ikke angret noe, alt jeg gjorde var min plikt, uttalte Sandor Kepiro til ungarsk fjernsyn i oktober i fjor.

«Nazi-jeger» deltok i retten

nazijeger

- Tidens gang reduserer ikke skyld, sier 'nazi-jegeren', Efraim Zuroff.

Foto: MARCOS BRINDICCI / REUTERS

Efraim Zuroff, direktør for stiftelsen Simon Wiesenthal Center og representant for det jødiske samfunnet i Novi Sad deltok også i rettsaken torsdag.

– Siktelsen til Kepiro sender et sterkt budskap om at tidens gang ikke reduserer skyld, og at alderdom ikke skal beskytte de som begikk slike forferdelige handlinger, sier Zuroff til pressen.

Zuroff er mest kjent for å gå under tittelen «nazi-jegeren». Han er en israelsk historiker med amerikansk opprinnelse, og har spilt en sentral rolle i å finne nazister, og stille dem for retten.

– Dette er den første rettsaken mot en ungarsk krigsforbryter. Siden Ungarn har samarbeidet med nazi-Tyskland, er det veldig viktig at dette skjer, fortsetter han.

Siste rettsak av sitt slag

Kepiro har tidligere saksøkt Zuroff for ærekrenkelse, uten å få medhold i retten.

To ganger tidligere har Kepiro blitt funnet skyldig i forbrytelser i Novi Sad. Én gang i 1944, og igjen i 1946, da straffen på ti år i fengsel ble opphevet.

Han ble dømt til 14 år i fengsel da saken ble gjenopptatt i 1946, men Kepiro rømte til Argentina og ble der i om lag 50 år før han returnerte til Budapest i 1996. Det var nazi-jegeren Zuroff som fant ham ti år senere.

Med en nær avsluttende rettsak i Tyskland mot nazist og krigsforbryter, John Demjanjuk, kan torsdagens rettsak være en av de siste i sitt slag, ifølge Zuroff.

– Selv om det er mange år siden han utførte de grusomme handlingene må rettferdigheten seire. Folket i Novi Sad, og familiene til ofrene må få legge dette bak seg, sier til ungarsk fjernsyn.

Det er uklart hvor langvarig rettsaken blir, eller når en dom kan ventes.

Sandor Kepiro

Sandor Kepiro rømte fra fengselstraff i 1946, og holdt seg skjult i Argentina fram til 1996. Nazi-jegeren Efraim Zuroff sporet ham opp samme år.

Foto: LASZLO BALOGH / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt