Hektisk leting etter overlevende på Filippinene

Minst 93 mennesker mistet livet da bygninger kollapset etter at et jordskjelv med styrke 7,2 rammet den sørlige delen av Filippinene tirsdag. Det fryktes at dødstallet vil stige.

Filippinene

Store ødeleggelser i byen Loboc. Skjelvet ble målt til en styrke på 7,2, ifølge USAs geologiske undersøkelser.

Foto: Robert Michael Poole / Afp

PHILIPPINES-QUAKE

En veldig hardt skadet person blir hjulpet av hjelpemannskaper i Cebu City på øya Cebu i Filippinene.

Foto: Chester Baldicanto / Afp

Myndighetene på Filippinene opplyser at tallet på døde etter jordskjelvet der har steget til 93 personer, melder nyhetsbyrået AFP. Foreløpig er det meldt om minst 170 skadde etter jordskjelvet.

I alt 15 av dødsfallene skal ha skejdd på øya Cebu.

Skjelvets episenter lå på om lag 56 kilometers dybde utenfor øya Bohol i nærheten av byen Balilihan og ligger like nord for hovedøya Mindanao på Filippinene.

Byen Balilihan ligger cirka 60 kilometer fra Cebu City, som er en populær turistdestinasjon i området. Byen er også et viktig kulturelt senter og har flere universiteter.

Målt til 7, 2

Skjelvet inntraff ved 8-tiden tirsdag morgen lokal tid.

– Jeg lå og sov da jeg plutselig våknet av at sengen min ristet. Jeg ble så sjokkert at jeg ikke kunne gjøre annet enn å gjemme meg under sengen, sier Janet Maribao (33), resepsjonist i Cebu, til AFP.

Skjelvet ble først målt til en styrke på 7,4 ifølge USAs geologiske undersøkelser, men dette ble senere korrigert til 7,2.

Lynlyn Empleo i Cebu by fortalte at huset hennes ristet og svaiet i tre minutter.

– Det var voldsomt, og vi fikk sjokk alle sammen, sa 65 år gamle Brigitte Lux på ferieøya Panglao i provinsen Bohol.

Det ble ikke sendt ut tsunamivarsel etter jordskjelvet.

Reddet

De første døde som ble funnet, lå i ruinene av en sammenrast bygning i Cebu by, rundt 60 kilometer nord for episenteret. En balkong løsnet fra et hus i byen Talisay i Cebu-provinsen og falt ned på en varebil med fire mennesker i. To av disse var tirsdag morgen reddet ut i live.

Det skal også være store materielle ødeleggelser i havnebyen Tagbilaran. Det oppsto forsinkelser i flytrafikken mens mannskaper sjekket rullebaner ved flyplassene i byene Cebu og Tagbilaran for sprekker, og minst tre av Filippinenes eldste katolske kirker er skadd.

SISTE NYTT

Siste nytt