NRK Meny
Normal

91 arrestert i Iran på årsdagen for valget

Irans politi arresterte 91 personer lørdag, da landet markerte ettårsdagen for det omstridte valget i fjor, ifølge landets politisjef.

Video Demonstrasjoner i Iran

SE VIDEO: Voldsomme demonstrasjoner på ettårsdagen til valget i fjor, da Mahmoud Ahmadinejad ble valgt til president.

– 91 mistenkte er arrestert av politiet, og sakene deres er oversendt rettsapparatet, sier politisjef Hossein Sadjadinia til det iranske nyhetsbyrået IRNA.

Årsdagen passerte uten større uro av noe slag som er kjent, melder NTB.

Lav profil

Iranske myndigheter innførte strenge sikkerhetstiltak foran ettårsdagen, og advarte om at de kommer til å slå hardt ned på nye demonstrasjoner.

Opposisjonen, som avlyste planlagte demonstrasjoner, varslet at den ville markere dagen stille og holde lav profil.

President Mahmoud Ahmadinejad ble gjenvalgt i valget 12. juni i fjor. Iranske myndigheter hevder Ahmadinejad vant et brakvalg, og at de massive protestene som fulgte var en sammensvergelse satt i scene av Vesten.

Opposisjonen derimot anklaget myndighetene for omfattende valgfusk. Millioner av iranere demonstrerte etter valget og store uroligheter fulgte.

Tre dager etter at valgresultatet ble offentliggjort, ble over 100 opposisjonelle arrestert, en rekke internasjonale journalister ble arrestert og anmodet om å reise hjem.

Mideast Iran Election

Iran var på randen av unntakstilstand etter valget i fjor. En serie med demon-strasjoner endte med flere voldelige sammenstøt mellom demonstranter og Revolusjonsgarden.

Foto: AP

Gått tom for ideer

Bilder av blodige sammenstøt mellom demonstranter og politi gikk verden over. Ifølge opposisjonen ble 70 mennesker drept og tusenvis arrestert.

Men siden det har opposisjonen gradvis blitt kneblet igjen, og opposisjonelle er blitt banket opp og arrestert.

Samtidig har det iranske regime strammet kontrollen ytterligere over medier og internett. Også eksiliranere er blitt advart mot å komme med kritiske uttalelser.

– Den iranske opposisjonen ser ut til å ha gått tom for ideer, og mange iranere har nå resignert, melder BBC.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt