9000 ebolasmittede innen ukeslutt

Verdens helseorganisasjon har gjort en ny ebolaopptelling. Antall døde har nå passert 4.400 og de tror at 9000 mennesker vil være syke innen uken er omme. Men mørketallene er trolig store.

Helsearbeidere i nærheten av Rokupa Hospital, Freetown, Sierra Leone

Helsearbeidere har desinfisert et hus i nærheten av Rokupa Hospital i Freetown i Sierra Leone, hvor ebola fortsatt sper seg fort.

Foto: HANDOUT / Reuters

Ifølge WHO er det nå registrert 8914 tilfeller av ebolasmittede. Av dem er 4447 døde. Innen slutten på denne uken vil over 9000 mennesker ha fått den dødelige virussykdommen.

Det opplyste assisterende WHO-sjef Bruce Aylward på en pressekonferanse i WHOs hovedkvarter i Genève tirsdag ettermiddag.

Han la ikke skjul på at det reelle tallet sannsynlig vil være høyere enn 9000 smittede.

Ifølge Aylward antar man at smitte- og sykdomstilfellene egentlig er 1,5 ganger høyere enn rapportert i Guinea, 2 ganger høyere enn i Sierra Leone og 2,5 ganger høyere i Liberia.

Sprer seg til nye distrikter

For sykdommen sprer seg fortsatt i Liberia, Guinea og Sierra Leone.

Smitteraten i de hardest rammede distriktene i de tre landene har riktignok gått noe ned, opplyste WHO-nestsjefen, men sykdommen har likevel spredd seg i omfang geografisk sett. Det finnes nå smittede i flere distrikter og landsdeler enn bare for en måned siden.

Det vil gjøre at antallet ebolasmittede og syke vil fortsette å øke.

– Vi vil derfor passere over registrerte 9000 smittetilfeller innen denne uken er slutt. I enkelte områder vil vi se en nedgang, i andre områder en økning, sa Aylward på pressekonferansen.

– I første uken av desember vil man kunne se mellom 5000-10.000 nye tilfeller i uken. Tallet kan bli høyere, det kan bli lavere, men vi antar det vil ligge i det området

Vet ikke om tiltakene virker

Det er likevel tegn til færre smittede i Vest-Afrika som helhet. Nedgangen har kommet de to siste ukene.

Men WHO-sjefen mente det var altfor tidlig å kunne si at tiltakene som er satt i verk virker, og at nedgangen er en følge av disse.

Dødsprosenten for dem som er syke, ligger i snitt på 70 prosent, opplyser WHO.

SISTE NYTT

Siste nytt