NRK Meny
Normal

90 år gamle Mugabe valgt til AU-leder

Zimbabwes omstridte og kontroversielle president Robert Mugabe er valgt til ny leder av Den afrikanske union (AU).

Robert Mugabe

Robert Mugabe da han ble tatt i ed for en ny periode som president i Zimbabwe 12. desember 2014.

Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / Ap

Mugabe ble valgt til stillingen som formann under AU-toppmøtet i Etiopias hovedstad Addis Abeba fredag.

– Jeg aksepterer ydmykt deres beslutning om formannsposten for denne viktige organisasjonen, og er klar over det tunge ansvaret som medfølger, sa Mugabe i sin takketale, der han også tok til orde for å beskytte Afrika mot utbytting.

Afrikas eldste

Formannsvervet er roterende, og AU-lederen har en i hovedsak symbolsk rolle. Mugabe, som fyller 91 neste måned og er Afrikas eldste statsoverhode, er imidlertid en svært omstridt mann som de siste årene har kommet på kant med Vesten.

Han har innreiseforbud i både USA og EU. Under hans snart 35 år lange styre har hjemlandet Zimbabwe gjennomlevd en brutal politisk konflikt og et jordreformprogram som har vært ødeleggende for store deler av landbruket.

Zimbabwe har også gjennomgått et av verdenshistoriens mest dramatiske fall i pengeverdien med en inflasjon på mange tusen prosent.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Gruppebilder med statsoverhoder

Stats- og regjeringssjefer på et gruppebilde under åpningen av AU-møtet i Addis Abeba i dag.

Foto: ZACHARIAS ABUBEKER / AFP

Heltestatus

Trass i utallige anklager om grådighet og maktsyke blir Mugabe likevel regnet som en av heltene fra kolonitiden og nyter fortsatt stor beundring på sitt eget kontinent.

Mugabe ledet kampen mot apartheid-regimet i Zimbabwe (da kjent som Rhodesia) på 1970-tallet.

I dag er han den siste av de tidligere lederne for frigjøringsorganisasjonene som ledet den væpnede kampen mot koloniherrene som fortsatt er statsoverhode.

Selv om Mugabe er populær over store deler av Afrika, er innbyggerne i vertslandet for AU, Etiopia, ikke like begeistret.

Mugabe har gitt asyl til Mengistu Haile Mariam, lederen for den marxistiske militærjuntaen som styrte Etiopia fra 1974 til 1991.

Mengistu er dømt for folkemord in absentia, men Mugabe vil likevel ikke utlevere ham.

Store utfordringer

Han overtar etter Mauritanias president Ould Abdel Aziz og skal lede et AU som har store utfordringer foran seg, med voldelige konflikter blant annet i Nigeria, Sør-Sudan og Den sentralafrikanske republikk.

Torsdag kveld vedtok AU å sende en regional styrke på 7.500 soldater til Nigeria for å ta opp kampen mot terrorgruppa Boko Baram.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt