Hopp til innhold

– Det er ofte barnesoldatene som utøver den groveste volden

FN slår alarm om barnesoldater i Sør-Sudan etter nye rapporter. Randi Saure i Redd Barna har nettopp vært i landet og forteller om flere tilfeller av grusomme handlinger begått mot barn. Ofte av andre barn.

SSUDAN-UNREST

Barn blir rekruttert gjennom tvang eller lar seg verve frivillig til de to krigende partene i Sør-Sudan. Her er medlemmer av en regjeringsfiendlig milits i landsbyen Nasir.

Foto: ZACHARIAS ABUBEKER / Afp

– Jeg har snakket med mødre som fortalte hvordan barna i landsbyen har blitt drept av soldater som selv er barn, sier hun.

Randi Saure and unaccompanied children

Randi Saure i Redd Barna har selv snakket med flere barnesoldater som ber om hjelp fra det internasjonale samfunnet.

Foto: Redd Barna

Mer enn 9.000 barn har så langt blitt rekruttert som soldater i Sør-Sudans brutale konflikt, som har vart siden desember i fjor. Det opplyste FNs høykommissær for menneskerettigheter, Navi Pillay, tidligere denne uken.

– Barna har blitt rekruttert av bevæpnede styrker på begge sider av konflikten. Barn har også blitt drept under brutale angrep på sivile av begge sider, sa Pillay.

Saure har nylig tilbrakt tre måneder i Sør-Sudan. Hun forteller at barn blir brukt kynisk, og står ofte bak de verste handlingene.

– Det er ofte barnesoldatene som utøver den groveste volden, som utfører voldtekter og dreper på de mest groteske måter. Dette er gutter ned i 14-årsalderen, og de blir brukt, kynisk og politisk, som en del av krigføringen, forteller Saure.

Frykter overgrepene øker

SSUDAN-UNREST-UN-RIGHTS

FNs menneskerettssjef Navi Pillay var tidligere denne uken i Juba i Sør-Sudan og opplyste om den vanskelige situasjonen i landet. – Barn er også blitt drept i vilkårlige angrep på sivile fra begge sider, sa Pillay til journalister.

Foto: SAMIR BOL / Afp

I løpet av sitt opphold i Sør-Sudan så Saure hundrevis av barn marsjere tungt bevæpnet gjennom byer. Mange helt ned i 13 – 14-årsalderen.

– Barn verves til hærer på begge sider av konflikten. De har ofte røde eller grønne symbolmerker, avhengig av hvilken kampberedskap de er i, sier hun.

Hun og Redd Barna frykter nå for at de massive overgrepene mot barn og unge bare kommer til å øke i de kommende ukene i Sør-Sudan.

Til tross for at en våpenhvile er på plass og landets president Salva Kiir så vel som hans rival, opprørsleder og tidligere visepresident Riek Machar, har møtt utenlandske statsledere for å diskutere en slutt på konflikten, ser ingen av partene ut til å legge ned våpnene. Snarere tvert imot.

For drøye to uker siden drepte sørsudanske opprørere flere hundre sivile da de inntok byen Bentiu i forrige uke. Angrepet omtales av FN som en massakre. Opprørere skal ha gjennomsøkt en rekke steder der hundrevis av sørsudanere og utenlandske sivile hadde søkt tilflukt og drepte flere hundre sivile etter først å ha undersøkt nasjonalitet og etnisitet.

Artikkelen fortsetter under bildet

Sør-Sudan

Over en million mennesker er på flukt i Sør-Sudan og FN frykter at 250 000 barn i Sør-Sudan kan komme til å bli rammet av sult og underernæring innen året er omme. Her er barn fra en flyktningleir i Bor.

Foto: STRINGER / Reuters

Man antar at tusenvis av mennesker har blitt drept i løpet av den nå nesten halvt år gamle konflikten. Rundt en million mennesker har flyktet fra hjemmene sine.

Barnesoldatene ber om hjelp

Ifølge Saure kommer mange av barna bort fra familiene sine når de flykter. Mange av dem blir uten beskyttelse, med mindre noen tilfeldige mennesker tar seg av dem. Da er de et lett mål for de stridende partene å verve.

Hun har også snakket med flere av barna som er soldater, og forteller at mangee har bedt henne og verden om hjelp.

– Barn som er rekrutterte som barnesoldater etterlyser mer utdanning, mat og vann til barn og unge i landet sitt, sier hun.

– Å gi barn skolegang er en av de beste måtene å gi dem beskyttelse mot de tre store truslene vi ser her. Både mot å bli giftet bort tidlig, mot barnearbeid og mot rekruttering som barnesoldater. Men vi greier ikke hjelpe så mange som vi gjerne skulle ønske, blant annet fordi vi ikke har nok penger til å lønne ansatte eller gi opplæring til lærere.

Bortføring

Øystein Rolandsen

Øystein Rolandsen ved Institutt for fredsforsking, PRIO, sier at barn blir vervet både gjennom tvang og frivillig.

Foto: Julie Lunde Lillesæter / NRK

Forsker og Sudan-ekspert Øystein Rolandsen ved Institutt for fredsforsking, PRIO, har gjennom sin forskning flere ganger vært i Sør-Sudan og kjenner situasjonen i landet godt.

– FN definerer barn som alle under 18 år. Dette er ikke en utbredt oppfatning i Sør-Sudan. Ungdommer fra 15 år og oppover anses ikke som barnesoldater, sier Rolandsen.

– Bortføring av og handel med barn har pågått over lengre tid i Sør-Sudan, men vi vet fortsatt lite om hvor utbredt dette har vært til ulike tider.

Rolandsen har også selv møtt barn og unge som har vært barnesoldater eller har deltatt i ulike former for lokal organisert vold. Han sier at rekrutteringen ofte skjer gjennom tvang; ved at ungdommer blir plukket opp fra gaten i byer eller at landsbyer blir omringet av representanter fra de stridende partene og de blir bortført. Men ved andre tilfeller lar ungdommene seg verve frivillig.

– På landsbygda i Sør-Sudan er det en sterk æreskodeks og forventning om at man stiller opp for lokalsamfunnet. Unge gutter vil bevise overfor sine kamerater, eldre og kvinner at de er menn. Dermed lar de seg verve, sier Rolandsen.

– Rekruttering kan også foregå ved at høvdinger blir bedt om å stille til disposisjon et visst antall rekrutter fra landsbyen. Da kan gutter under 18 år blir plukket ut, legger han til.

Advarer mot regntiden

Det foregår fortsatt kamphandlinger i Sør-Sudan og situasjonen har ikke blitt bedre til tross for forsøk fra det internasjonale samfunnet på å finne en løsning. Også Rolandsen frykter at situasjonen i landet blir enda verre.

– Politisk står partene fremdeles langt fra hverandre. Et annet potensielt problem er at konflikten til nå har vært avgrenset til en del av landet. Men det er en reell fare for at kampene sprer seg og at situasjonen blir enda verre, sier han.

Både Rolandsen og Redd Barna advarer nå mot regntiden som er i ferd med å begynne i Sør-Sudan. Det kan bety at 800 000 mennesker på flukt ikke rekker å få plantet noe, slik de ellers ville gjort på denne tiden av året, og derfor ikke får noe å høste. Det er også stor frykt for kolera og andre sykdommer.

– Faren for en sultkatastrofe er stor. En sultkatastrofe vil ramme minst 3,5 millioner mennesker, sier Randi Saure.

– Det er fortsatt mulig å nå ut med hjelp til Sør-Sudan. Men det haster med å få etablert hjelpen før regntiden starter for fullt.

Regntid Sør-Sudan

Regntiden er i gang i Sør-Sudan. Det kan føre til flere sykdommer som diaré, luftveisinfeksjoner, hudsykdommer. Det er også stor frykt for kolera. Her fra en leir i Malakal.

Foto: STAFF / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt