Hopp til innhold

8,5 år for å spre «falsk informasjon» om den russiske hæren

Den tidligere lokalpolitikeren Ilja Jasjin ble dag dømt til 8,5 år i straffekoloni i Russland, for å ha spredd «falsk informasjon» om massakren i Butsja.

Ilja Jasjin viste seierstegnet før dommen falt i Moskva i dag. Etter at straffeutmålingen var kjent, sa han at makthaverne forsøker å skremme alle med slike "hysteriske dommer".

- VIL SKREMME: Ilja Jasjin viste seierstegnet før dommen falt i Moskva i dag. Etter at straffeutmålingen var kjent, sa han at makthaverne forsøker å skremme alle med slike «hysteriske dommer».

Foto: POOL / Reuters

Over 300 ukrainere ble massakrert mens russiske styrker kontrollerte byen Butsja, nordøst for Ukrainas hovedstad Kyiv.

NRKs team var blant de første som filmet lik i gatene i Butsja etter at soldatene forlot byen. Nyhetene om massedrap på sivile ble spredt over hele verden.

Russiske Ilja Jasjin beskrev drapene som «en massakre» på sin YouTube-kanal 7. april. Han trodde ikke på myndighetenes offisielle versjon.

Noen dager tidligere hadde nemlig Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sagt at likene i Butsjas gater var «iscenesatt» av ukrainske myndigheter.

I sommer ble Jasjin pågrepet for å ha spredd «falsk informasjon».

Jablunska-gaten i Butsja 2. april. Ifølge russiske myndigheter trakk deres soldater seg ut den 30. mars. Den drepte mannen nærmest på bildet skal ha blitt skutt da han gikk ut med armene i været ved en russisk kontrollpost. Det forteller familien. Russiske myndigheter hevder at dette og andre bilder er iscenesatt.

BUTSJA: Jablunska-gaten i Butsja 2. april. Ifølge russiske myndigheter trakk deres soldater seg ut den 30. mars. Den drepte mannen nærmest på bildet skal ha blitt skutt da han gikk ut med armene i været ved en russisk kontrollpost, ifølge familien. Russiske myndigheter hevder at dette og andre bilder er iscenesatt.

Foto: RONALDO SCHEMIDT / AFP

Ba Putin stoppe galskapen

I sitt sluttinnlegg i retten 5. desember ba Jasjin presidenten om «å stoppe galskapen» i Ukraina. Han beskrev Vladimir Putin som «personen som har ansvaret for denne slaktingen».

Jasjin sa også at han ikke angrer på noe.

– Det gjør fysisk vondt å tenke på hvor mange som er drept i den krigen. Å minnes alle de forkrøplede skjebnene, sa Jasjin.

Midlertidig grav i Butsja.

GRAVER: En av de mange gravene i Butsja fotografert av NRKs team 3. april.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Maksimumsstraffen for å «diskreditere» Russlands væpnede styrker eller spre «usann» informasjon, er 15 år. Jasjin ble dømt til 8,5 år i straffekoloni.

Dommen mot den tidligere lokalpolitikeren er den strengeste til nå i tråd med de nye lovene.

– Tribunal mot krigen

Jasjin kom selv med en optimistisk kommentar til dagens dom. Det er kanalen «Ekho» på den sosiale meldingstjenesten Telegram som siterer:

– Prosessen var tenkt som en avsløring av en folkefiende, i min skikkelse. Men den forvandlet seg til et antikrigs-tribunal. Vi sa sannheten om de militære forbrytelsene, sa Jasjin.

Ilja Jasjin i et bur i rettssalen i Moskva 29. november.

ARRESTERT: Ilja Jasjin ble arrestert i en park i Moskva i sommer. Han har tidligere vært leder for bydelsforsamlingen i en forstad til Moskva. Her i et bur under rettsforhandlingene.

Foto: Alexander Zemlianichenko / AP

Det er ikke klart hvor Jasjin skal sone straffen. Men det blir i en «vanlig» arbeidsleir, det vil si ikke i den strengeste kategorien.

Putin om menneskerettighetene

Onsdag i denne uka møtte Vladimir Putin «Menneskerettighetsrådet» under presidenten.

Der tok han avstand fra det han kalte Vestens forsøk på «å bruke den internasjonale doktrinen om menneskerettigheter til å rettferdiggjøre sin dominans».

Før det årlige møtet med presidenten, skal medlemmer av Menneskerettighetsrådet fått beskjed om hvilke spørsmål de ikke burde stille.

For eksempel om antall drepte soldater, eller de lovene som nå er brukt for å dømme Jasjin.

President Vladimir Putin skåler med russiske soldater som nettopp har mottatt Gullstjernen og tittelen Helt av Russland i Kremls store festsal. Soldatene har alle tjenestegjort ved fronten i Ukraina. 8. desember.

8. DESEMBER: President Vladimir Putin skåler med russiske soldater som nettopp har mottatt Gullstjernen og tittelen Helt av Russland i Kremls store festsal. Soldatene har alle tjenestegjort ved fronten i Ukraina.

Foto: Mikhail Metzel / AP

Tusener arrestert for krigsmotstand

Ifølge det uavhengige menneskerettighetsprosjektet OVD-Info, er 19.441 mennesker arrestert for å ha uttrykt motstand mot krigen.

Tallet omfatter ikke dem det er reist formell tiltale mot, som Ilja Jasjin.

OVD-Info har lenge samarbeidet med Memorials senter for menneskerettigheter. Men senteret er nå oppløst av russisk høyesterett.

OVD-Info hjelper også politisk forfulgte med juridisk bistand. I et Russland hvor det blir stadig mer risikabelt.

SISTE NYTT

Siste nytt