89 skolebarn kidnappet i Sør-Sudan

FN frykter at barna skal bli brukt som barnesoldater

Barnesoldater i Sør-Sudan

I februar i år ble mer enn 300 barnesoldater sluppet fri og UNICEF overvåket prosessen der de overleverte sine våpen. Nå er nye barn kidnappet av væpnete grupper i den borgerkrigsherjede landet.

Foto: CHARLES LOMODONG / Afp

En væpnet gruppe skal ha kidnappet barna fra en skole nær Malakal i de nordlige delene av Sør-Sudan nær grensen til Sudan, melder UNICEF på sine nettsider.

Hadde eksamen

FN-organisasjonen frykter at tallet på kidnappede kan være mye høyere.

Det er ukjent hvilken gruppe som står bak angrepet er, og ingen har tatt på seg ansvar så langt.

– Rekrutteringen av barn til de væpna gruppene er et stort problem og ødelegger samfunnet, sier Jonathan Veitch i UNICEF.

Ifølge øyenvitner ble guttene, som holdt på med eksamen, omringet og de som var over 12 år plukket ut og tatt med av soldatene.

12.000 barn med våpen

Ifølge menneskerettighetsgruppen Human Right Watch så rekrutterer også regjeringsstyrkene i Sør-Sudan også barnesoldater.

Barna, de fleste gutter, blir ofte rekruttert med tvang, ifølge menneskerettighetsorganisasjonen.

Også opprørshæren i Sør-Sudan, som ledes av tidligere visepresident Riek Machar, bruker barn som soldater. Ifølge UNICEF bærer minst 12.000 barn våpen i den blodige konflikten som har herjet verdens yngste nasjon i 13 måneder.

Ifølge HRW har regjeringshæren rekruttert mange av barna fra oljebyen Malakal nord i landet, der kampene har vært spesielt harde. Byen har skiftet hender hele seks ganger, og tusenvis av sivile har søkt tilflukt i FNs leir like utenfor byen.

Etter internasjonalt press innførte Sør-Sudan i 2008 en lov som forbyr bruk av barnesoldater og setter 18 år som nedre aldersgrense.

Sør-Sudans informasjonsminister Michael Makuei benekter overfor nyhetsbyrået AFP at regjeringen bruker barnesoldater og sier at hæren har nok menn å ta av.

SISTE NYTT

Siste nytt