NRK Meny
Normal

BBC: Minst 89 drepte i selvmordsbombe i Afghanistan

Minst 89 personer er drept i det dødeligste selvmordsangrepet i Afghanistan på lang tid. Landet, som er i en politisk og sikkerhetsmessig krise, har hatt en markant økning i antall sivile tap det siste halvåret.

Afghanistan

FULLE SYKEHUS: Et vitne forteller AFP om sprengt kapasitet på sykehusene i Orgun i Afghanistans Patika-provins. 89 personer ble drept i selvmordsangrepet, melder BBC.

Foto: Uncredited / Ap

Flere barn er blant de døde etter at Orgun-distriktet i Patika-provinsen sørøst i Afghanistanen ble rammet av en kraftig selvmordsbombe tirsdag.

Dødstallet varierer sterkt fra de ulike internasjonale nyhetsbyråene. AFP skriver at minst 25 personer er drept, og The Guardian skriver om minst 38 drepte.

Ifølge BBC ble 89 personer drept i angrepet, som uansett er det dødeligste angrepet i Afghanistan på lang tid.

– Antall sårede vil trolig stige til mer enn 100, og antall drepte vil også stige, sier den lokale distriktsguvernøren Mohammad Raza Kharoti.

Militæret er satt inn for å lete etter overlevende i ruinene, og helikoptre og ambulanser skal frakte sårede til provinsens hovedstad, Sharan.

– Det er ikke rom nok på sykehusene til alle de sårede. Sårede behandles på gata, sa et vitne til nyhetsbyrået AFP, som melder at rundt 50 personer er såret.

Angrepet skjedde da en bil med eksplosiver kjørte inn i en folkemengde og eksploderte på et travelt marked.

Innenriksministerens talsmann Sediq Sediqqi bekreftet angrepet, og sa til AFP at eksplosivene var plassert i en bil og utløst etter at politiet forsøkte å stoppe bilen på et marked nær en moské.

Artikkelen fortsetter under bildet

Afghanistan

SELVMORDSBOMBE: Flere av de drepte skal være barn.

Foto: PAJHWOK NEWS AGENCY / Afp

Ingen overraskelse

Selvmordsangrepet viser tydelig hvor sårbar sikkerhetssituasjonen i landet er, i forkant av at NATO trekker ut sine 50 000 styrker. Provinsen deler grense med Pakistans stammeområde.

– Vi vet ikke hva målet for bombingen var, men den var kraftig, sa distriktssjef Mohammed Razaq Kharoty til AFP i formiddag. På det tidspunktet var dødstallet på minst 25. Nå er det altså ifølge BBC mer enn tredoblet.

BBCs korrespondent Bilal Sarway beskriver et makabert syn.

– Det en gang travle torget ligger nå i ruiner og er dekket i blod. Angrepet vil ytterligere svekke befolkningens tillit til de afghanske myndighetenes evne til å tilby sikkerhet i området, sier han.

Orgun beskrives som det tryggeste området i Patika-provinsen, men ifølge BBC holder det militante nettverket Haqqani til her. Dette nettverket, som USA stemplet som en terrororganisasjon for to år siden, er en av Talibans undergrupper og den samme som holdt den amerikanske sersjanten Bowe Bergdahl fanget i fem år.

Bowe Bergdahl

I FANGENSKAP I FEM ÅR: Bowe Berghdal var i Haqqani-nettverkets fangenskap i fem år. Nettverket er en av Talibans undergrupper.

Foto: Uncredited / Ap

Ti av nettverkets medlemmer ble drept i et amerikansk droneangrep i juni.

– Angrepet er ingen overraskelse for sikkerhetsstyrkene i området. Forrige uke forsøkte selvmordsbombere å drepe en lokal politisjef. Haqqani har tatt i bruk en rekke bilbomber i provinsen, sier BBCs korrespondent Bilal Sarway.

Ifølge en FN-rapport lagt fram forrige uke har sivile tap i Afghanistan økt med 24 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. 4853 sivile skal være drept i første halvdel av 2014.

Alle utenlandske kamptropper skal forlate Afghanistan innen året er omme, men rundt 10 000 amerikanske soldater vil bli værende dersom den nye presidenten signerer en sikkerhetsavtale med Washington.

Angrep pressebuss

Angrepet skjer etter at en fjernstyrt bombe traff en av presidentpalassets pressebuss tidligere i dag.

To ble drept og fem såret i dette separate angrepet.

– Alle ofrene er fra presidentens pressekontor, sier politiets talsmann til AFP.

Valgstrid

Det har vært bekymring om at valgstriden i Afghanistan skal ende i en katastrofe. Den politiske situasjonen er mildt sagt vaklende.

Begge presidentkandidatene, som kjemper om å ta over for Hamid Karzai, hevder å ha fått flest stemmer under valget som ble holdt i to runder tidligere i vår.

Kandidatene har imidlertid gått med på en omtelling av alle de åtte millioner stemmene.

Det endelige valgresultatet skulle i utgangspunktet offentliggjøres 24. juli.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt