88-åring tiltalt for massakre under annen verdenskrig

Tyske myndigheter har tiltalt et tidligere SS-medlem for 25 drap i den franske landsbyen Oradour-sur-Glane i 1944. 642 mennesker ble drept i massakren.

Oradour-sur-Glane

I dag står landsbyen slik den var etter at massakren hadde funnet sted.

Foto: OLIVIER LABAN-MATTEI / Afp

Oradour-sur-Glane

En rusten barnevogn ligger i kirken som ble stukket i brann.

Foto: PASCAL ROSSIGNOL / Reuters

Den tyske soldaten tilhørte en enhet innen tyske Waffen-SS som gikk under navnet Der Führer. Angrepet, som skjedde 10. juni 1944, bare noen dager etter at de allierte hadde gått i land i Normandie, skal ha vært et hevnangrep mot fransk motstandsbevegelse i området.

SS-ledelsen hadde fått tips om at en høyerestående tysker var holdt som fange i Oradour-sur-Glane, og at han skulle henrettes og brennes i full offentlighet i landsbyen.

Kvinner og barn brent inne

Mannen som nå er tiltalt, blir omtalt som Werner C. En talsmann for påtalemyndigheten i Köln sier at han også er siktet for å ha vært delaktig i flere hundre drap.

Tyske myndigheter mener mannen skjøt 25 menn og at han deltok da soldatene sperret kvinner og barn inne i kirke.

Innbyggerne i landsbyen sørvest i Frankrike ble først samlet på torget, og kvinner og barn ble deretter stuet inn i landsbyens kirke og gasset før kirken ble satt i brann. Rundt 200 av de drepte var barn.

Robert Hebras, Oradour-sur-Glane

«Seks mann klarte å rømme fra denne låven», står det på skiltet. Robert Hebras var en av dem. (Bilde fra 2011)

Foto: JEAN-PIERRE MULLER / Afp

190 av landsbyens menn ble skutt, mens seks klarte i komme seg unna. Hele landsbyen ble deretter brent ned.

Advokaten til Werner C., Rainer Pohlen, sier at klienten hans ikke nekter for å ha vært i den franske landsbyen, men at han ikke løsnet et eneste skudd den dagen og at han ikke var delaktig i drapene.

– Han deltok ikke og han syns det som skjedde var forferdelig, sier den tyske advokaten.

Anklagen er tatt ut av det spesielle statsadvokatembetet i delstaten Nordrhein-Westfalen for etterforskning av krigsforbrytelser begått av naziregimet under Adolf Hitler.

Symbol på krigen

I Frankrike regnes massakren i Oradour-sur-Glane som et av de fremste symbolene på nazistenes brutalitet under krigen. Den ble aldri gjenoppbygd etter krigen og kirkeruinene er bevart den dag i dag som et minne.

Rundt 60 tyske soldater ble på 1950-tallet stilt for retten i Frankrike i forbindelse med massakren, og 20 av dem ble funnet skyldige. Alle ble løslatt i løpet av få år.

Innen 31. mars skal det avgjøres om 88-åringen skal stilles for retten.

I september møttes den tyske presidenten Joachim Gauck og Frankrikes Francios Hollande i Oradour-sur-Glane som en del av etterkrigsforsoningen mellom de to landene.

Gauck sa da at han delte franskmennenes bitterhet over at alle de skyldige ikke har blitt stilt til ansvar for det som skjedde.

Oradour-sur-Glane

Landsbyen har aldri blitt bygd opp igjen. Etter krigen ble en ny landsby etablert, i nærheten av den opprinnelige.

Foto: OLIVIER LABAN-MATTEI / AFP

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt