800 katolske prester drev med barneovergrep

Ifølge en rapport fra den katolske kirken var minst 800 prester og munker fra kirken knyttet til overgrep mot barn fra 1945 til 1985.

Såvel kirkelige representanter, biskoper og vanlige medlemmer visste om overgrepene, men gjorde ingenting for å beskytte barna. Det sier den tidligere formannen i det nederlandske Kristelig-demokratiske partiet, Wim Deetman, som har ledet utredningen.

LES OGSÅ: – Drøftet overgrep med den katolske kirke

LES OGSÅ: Overgrep i den katoske kirke

LES OGSÅ: Sogneprest utsatt for overgrep

Flere tusen ofre

Kommisjonen som har levert utredningen, fikk oppdraget av den katolske kirken i 2010, etter at overgreps-skandalen ble kjent i Nederland, og flere hundre ofre sto fram.

Mer enn 2 000 ofre er registrert hos myndighetene, og flere av sakene havner i retten.

Den 1 100 sider lange rapporten har som formål å vise skandalens omfang, følgene av at kirken har vært taus om den, og hva kirken bør gjøre med de sakene som har vært, og de som måtte komme.

I rapporten har kommisjonen funnet minst 800 prester, munker og andre medlemmer av kirken som har deltatt i overgrepene, og av dem er 105 fortsatt i live.

Rapporten sier ingenting om hvor mange av dem som fortsatt arbeider for kirken.

– Feiet under teppet

– For å unngå skandale ble ingenting gjort: Kirken vedkjente seg ikke overgrepene, ofrene fikk ingen hjelp, ingen oppreisning eller oppfølging. Skittentøyet skulle ikke vises fram, sa Deetman på en pressekonferanse fredag.

– Det var en kultur for taushet. Det fantes regler for å håndtere slike saker, og noen steder ble de brukt.

Påstanden om at kirkens representanter ikke visste hva som skjedde, holder ikke vann, sier Deetman.

Katolikker utsatt

I alt ble flere ti-tusener av barn utsatt for uønsket seksuell kontakt fra kirkelige representanter mellom 1945 og 1985, ifølge Deetman.

En undersøkelse gjennomført av kommisjonen, viser at en av 10 som var barn i denne perioden, var utsatt for overgrep eller mulig overgrep.

Men for barn som var i kontakt med en katolsk institusjon, var tallet dobbelt så høyt, en av 5.

Det er likevel ingen forskjell på typen overgrep - om de skjedde innenfor kirken eller utenfor.

Sølibatet problematisk

Selv om det ikke finnes noe vitenskapelig bevis for noen sammenheng mellom sølibat-reglene i den katolske kirke og seksuelle overgrep mot barn, er noen av overgrepene en følge av seksuelle behov, i følge Deetman.

- Vi tror at en god del av overgrepene ikke ville ha skjedd, dersom sølibatet var frivillig.

Dyrt for den katolske kirken

De fleste av overgrepene skjedde for så lenge siden, at de er blitt foreldet, og ikke kan forfølges av rettsvesenet.

Men i november i år, stemte biskoper og kirkelige representanter for å gi kompensasjon til flere hundre av ofrene for overgrepene.

Hele regningen for den katolske kirken, kan bli så stor som 5 millioner Euro.

Nederlandske biskoper beklaget fredag overgrepene, og ba i en uttalelse ofrene om unnskyld, etter at omfanget av skandalen ble kjent.

SISTE NYTT

Siste nytt