NRK Meny
Normal

En av tidenes største bilbomber funnet i Kabul

Afghanske sikkerhetsstyrker skal ha uskadeliggjort en av tidenes største bilbomber. Den åtte tonn store bomben ville ødelagt alt innenfor en radius av 1,5 kilometer.

Bomben ble oppdaget i de østlige delene av Kabul og var klargjort for detonasjon da den ble funnet.

Skuddveksling

Fem medlemmer fra Haqqani-nettverket ble drept i en skuddveksling i tilknytning til bombefunnet.

– Denne bomben ville ødelagt alt i en radius av 1,5 kilometer, og man kan bare forestille seg hvilken katastrofe dette ville ført til, sier talsmannen for den nasjonale sikkerhetsstyrkene, Shafiqullah Tahiri til Reuters.

Ifølge Tahiri ble to Haqqani-medlemmer arrestert i forbindelse med aksjonen og ifølge dem skulle bomben brukes mot et militærforlegning i Kabul. Det er flere utenlandske forlegninger i hovedstaden, men om en av de var målet er ennå uvisst.

Hagel på besøk

Bomben ble funnet bare to dager etter at USAs forsvarsminister Chuck Hagel hadde besøkt Kabul. Og samme dag eksploderte en selvmordsbombe utenfor forsvarsdepartementet i byen, mens Hagel var på besøk.

Da ble ni personer drept.

Dagens funn viser med all tydelighet hvor spent situasjonen er i landet etter at ISAF-styrkene nå har begynt å trekke seg ut.

Haqqani-nettverket som trolig står bak den enorme bomben har tidligere sagt at de ønsker fredsforhandlinger med USA og er den opprørsgruppen som har mest blod på hendene i det krigsherjede landet.

De opererer i grenseområdet mellom Afghanistan og Pakistan, og har lenge anklaget USA for å prøve å splitte dem.

Bomben som ble uskadeliggjort i dag er trolig den største bilbomben som er funnet. Til sammenligning var bomben som Anders Behring Breivik sprengte utenfor regjeringskvartalet på litt under ett tonn.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt