Hopp til innhold

75 tiltalt etter fotballtragedie

75 personer tiltales etter fotballtragedien i Port Said, hvor over 70 mennesker døde. Ni av dem er politifolk, tre andre er ledere av supporterklubben til Al-Masry.

Opptøyer Port Said
Foto: STR / Ap

Blant de 75 som tiltales av den egyptiske påtalemyndigheten er blant annet vedkommende som var ansvarlig for den overordnede sikkerheten i Port Said, generalmajor Issam Samak, som har vært suspendert og tre andre høystående lokale politiledere.

Blodbad

Det var 1. februar fotballkampen mellom elitelagene Al-Masry fra Port Said og Kairo-laget Al-Ahly endte som ett av de største blodbadene i internasjonal fotball.

Over 70 mennesker, inkludert mange barn og unge, mistet livet på fotballstadionet i havnebyen etter at tilhengere av hjemmeklubben stormet banen etter kampslutt. Hjemmelaget hadde da vunnet 3–1.

Al-Masry-tilhengerne kastet flasker, steiner og fyrverkeri mot Al-Ahlys supportere og spillere, noe som forårsaket panikk og kaos. Publikum og spillere forsøkte å ta seg ut av stadionet i alle retninger.

NRK snakket selv med flere som var til stede under kaoset, og det var sterke vitneskildringer de hadde.

Dagen etter døde ytterligere 16 under en protest i Kairo, etter rykter om at sikkerhetspolitiet, som var til stede under kampen, bevisst valgte å ikke gripe inn da bråket startet, men stod og så på at folk ble knivstukket, trampet og klemt i hjel.

Politiets rolle

Nå er ni politimenn tiltalt, det samme er tre representanter for Al-Masry fotballklubb. To mindreårige får saken sin overført til en spesiell barnedomstol.

Den egyptiske påtalemyndigheten sier i en pressemelding som Al-Masry Al-Youm refererer at de har basert tiltalene på hva man kan fange opp via arkivfilmene fra overvåkingskameraene og avhør av mistenkte og vitner.

Riksadvokaten mener angrep og drap på Al-Ahlys spillere og tilhengere var planlagt på forhånd, og at Al-Masry-tilhengerne derfor bevisst hadde utrustet seg med kniver, steiner og eksplosiver. Det heter videre at flere i klubben hadde kjennskap til planene og at flere av Al-Masry-supporterne var velkjente bråkmakere for politifolkene.

Likevel ble de sluppet inn til kampen, uten at verken klubben eller politiet stanset dem eller sjekket hva de hadde med seg.

De som fysisk gikk til angrep, er tiltalt for drap. Mens klubbrepresenantantene og politifolkene er tiltalt for medvirkning til drap og tjenesteforsømmelse.

Med i tiltalen er også at grensen for antall tillatte personer inne på fotballarenaen, ble overskredet med minst 3000.

De to lagenes supporterklubber har en lang hathistorie mot hverandre.

I etterkant beskyldte mange sikkerhetspolitiet, innenriksdepartementet, som styrer politiet, samt tilhengere av tidligere president Hosni Mubarak for å ha planlagt bråket under fotballkampen.

Hensikten skal ha vært å medvirke til ustabilitet i landet, slik at sivile myndigheter ikke kan ta over for det styrende Militærrådet.

Mange av Al-Ahlys-supporterne var aktive under opprøret på Tahrir-plassen og støttet kravet om endring i styret av landet.

Det egyptiske fotballforbundet stanset alle kamper etter tragedien, og toppserien i landet har fortsatt ikke kommet i gang igjen. Forbundet har foreløpig ikke straffet Al-Amsry, men det er ventet at klubben nedgraderes til spill i en lavere serie.

SISTE NYTT

Siste nytt