Hopp til innhold

700.000 passasjerer rammet av flykaos – pilotene rømmer til Norwegian

Ryanair har kansellert flere tusen flyvninger og piloter slutter i stor stil. Over halvparten av de som har sluttet har fått jobb i Norwegian i stedet.

Ryanair

TRØBBEL: Ryanair er i hardt vær. Pilotmangel gjør at selskapet er i krise. 715.000 passasjerer er rammet. Mange av pilotene som slutter, jobber nå i Norwegian. Bildet viser et av selskapets fly under landing i Dublin 21. september i år.

Foto: Clodagh Kilcoyne / Reuters

Britiske medier mener dette kan være starten på en hoderulling i Europas største lavprisselskap.

Ryanair mottar daglig mange klager fra passasjerer som opplever at flyvninger er kansellert. Ifølge Daily Mail er 715.000 flypassasjerer rammet av kaoset i selskapet.

Mange frustrerte og sinte passasjerer har krevd at selskapets øverste leder, den karismatiske Michael O'Leary må gå. Men han sitter.

Michael O'Leary

I TRØBBEL: Sjefen i Ryanair, Michael O'Leary, er i hardt vær. Nå ber han pilotene om unnskyldning og lover dem høyere lønn for å bli. 715.000 passasjerer er rammet av kanselleringer pga. pilotmangel.

Foto: Niklas Halle'n / AFP

Tilbudt 120.000 i stedet for ferie

Kaoset skyldes prekær pilotmangel. Da pilotene tok ut ferie, måtte Ryanair kansellere tusener av avganger. Bare i september og deler av oktober har Ryanair kansellert 50 flyvninger om dagen.

Ifølge The Guardian ble piloter tilbudt 120.000 kroner for å fly i stedet for å ta ut ferie. Pilotene skal ha sagt nei og krevd fast ansettelse i stedet.

Nå har selskapets øverste sjef O'Leary sendt et brev til alle pilotene. Der trygler han pilotene om ikke å ta ut ferie og han ber dem innstendig om ikke å forlate selskapet.

I det tre siders brevet som nyhetsbyrået Reuters har fått tak i skal alt bli bedre. O'Leary lover gunstige kontrakter der pilotene skal få mer å si om hvor de vil stasjoneres, de skal få bedre karriereutvikling og høyere lønn.

Sjefen sier at lønnen vil bli bedre enn hos konkurrenter som Jet 2 og Norwegian.

ryaniar

TRØBBEL: Ryanair er i store problemer. 715.000 passasjerer er rammet av pilotmangelen i selskapet som har ført til flere tusen kansellerte avganger. Bildet viser et av selskapets fly før landing i Dublin den 21. september i år.

Foto: Paul Faith / AFP

260 piloter sluttet i år

Tidligere i høst avfeide sjefen i Ryanair at selskapet hadde mangel på piloter. Men etter tusener av kansellerte flyvninger og hundre tusener passasjerer som har fått sine reiseplaner ødelagt, innrømmer selskapet at problemene er der.

Ifølge Reuters har selskapet bekreftet at 260 piloter har sluttet så langt i år. De har forlatt selskapet fordi de får tryggere og bedre arbeidsvilkår i andre selskaper.

Det selskapet som har overtatt flest piloter fra Ryanair, er Norwegian. Det norske lavprisselskapet har tatt mer enn halvparten av dem som har sluttet i det irske selskapet i år, nærmere bestemt 140 piloter.

Michael O'Leary

Karismatisk og frittalende sjef. Men nå har Michael O'Leary provosert mange av pilotene i selskapet. 260 har sluttet i år. Selskapet må kansellere tusener av avganger. Bildet er fra en pressekonferanse i Roma 27. juni i år.

Foto: Filippo Monteforte / AFP

Provoserer egne piloter

Sjefen i Ryanair er kjent for å være svært frittalende. Han er utvilsomt karismatisk. Nå har han fått mange av sine ansatte på nakken etter å ba karakterisert pilotene som selvopptatte.

– Når du er utdannet og kan gjøre det ... Jeg vil utfordre alle piloter til å forklare hvorfor dette er en vanskelig jobb eller hvorfor de er overarbeidet. Hvordan kan en som jobber 18 timer i uka klage over å være slitne, sa O'Leary på et møte nylig som The Guardian referer til.

Flere piloter som The Guardian har snakket med er kraftig provosert over sjefen i selskapet. De hevder de stadig flyr omkring 50 timer i uka, ikke 18.

SISTE NYTT

Siste nytt

Store demonstrasjoner rammer flere franske byer. I Bordeaux står rådhuset i brann.

Opptøyene i Frankrike fortsetter – rådhus i brann

Rådhuset i Bordeaux står i brann og 123 politifolk er skadet etter nok en dag med voldsomme opptøyer i Frankrike.