Over 70.000 telefoner med klager på valgavviklingen

«Nødlinjen» som brukes til å fortelle om problemer med valgavviklingen blir nedringt av frustrerte amerikanere.

Kø presidentvalget USA

Mange av meldingene om valgproblemer går på lange køer. Her fra Washington D.C.

Foto: NICHOLAS KAMM / Afp

The Election Protection Coalition (TEPC) har opprettet en linje der velgere kan fortelle om mulige uregelmessigheter ved valget, og telefonene har ikke stått stille.

Så langt har mer enn 70.000 velgere ringt inn og fortalt om valgproblemer og mulige avvik, melder TEPC på Twitter. Det er ventet at det totale samtaler vil overstige de 100.000 som ringte inn i 2008.

Blant de innringte meldingene er det noen alvorlige, skriver nyhetsbyrået Ap, uten å spesifisere nærmere hva dette innebærer.

Valg i land noe større enn Norge byr ofte på komplikasjoner, og flere steder rundt om i USA har det tirsdag blitt meldt inn problemer.

En av de meste omtalte sakene er i Pennsylvania, der republikanske valginspektører havnet i en konfrontasjon fordi de krevde tilgang til valgurner. I Ohio har en domstol i siste liten vært nødt til å avgjøre om programvare brukt til å telle opp stemmer er lovlig, og i Florida har automatiske telefonoppringninger gitt over 12.000 velgere beskjed om at valget er på onsdag.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Valg USA

En valgfunksjonær i et valglokale i Philadelphia sørger for at stemmegivningen går riktig for seg. Men telefonlinjen som er opprettet for å ta i mot klager på uregelmessigheter under valget, har halvveis i valgdagen allerede mottatt 35.000 henvendelser.

Foto: TIM SHAFFER / Reuters

Mange klager på kø

The Election Protection Coalition melder at de fleste klagene dreier seg om lange køer ved valglokalene, men sier samtidig at noen av tingene som blir meldt inn er mer alvorlige.

– Det har allerede startet, og det er travelt, sier Barbara Arnwine, en representant for TEPC til Ap.

I Philadelphia, en by der Demokratene normalt står sterkt, hevder Republikanerne at 75 akkrediterte valginspektører har blitt bedt om fjerne seg fra valglokalene. Det republikanske partiet ba umiddelbart om en rettskjennelse som gir adgang til å være til stede, skriver nyhetsbyrået.

I den viktige vippestaten Ohio har det blitt levert inn et søksmål for å hindre at et dataprogram som registrerer stemmer brukes.

Ifølge de anonyme partene bak søksmålet, skal programvaren, installert av staten, kunne endre resultatet på stemmesedler. Partene som står bak søksmålet krever at en dommer setter ned foten for bruk av programvaren, noe valgmyndigheter i Ohio allerede har sagt at ikke kommer på tale.

Artikkelen fortsetter under bildet.

St. Petersburg

Velgere i St. Petersburg som forhåpentligvis ikke tror de har 24 timer ekstra til å avgi stemme.

Foto: Edward Linsmier / Afp

Valg onsdag?

I Pinnnellas County, St. Petersburg og Tampa Bay i Florida har en innspilt stemme ved et av valglokalene gjort mange velgere forvirret. En beskjed som skulle bli spilt av mandag, ble gjentatt dagen etter. I den het det at velgere hadde fram til« klokken 19.00 i morgen» på å stemme, ifølge Tampa Bay Times.

Nancy Whitlock, talskvinne for valgkontoret, sier feilen umiddelbart ble rettet opp da den ble oppdaget. En ny beskjed ble spilt inn, der velgerne ble oppfordret til å se bort fra den forrige beskjeden.

TEPC har også registrert problemer med stemmeseddelskannere i Ohio-byene Cleveland, Dayton og Toledo. Det har også blitt meldt om valglokaler i mindre privilegerte områder av Galveston, Texas.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Valg etter «Sandy»

Velgere avgir stemmer i et provisorisk valglokale «Sandy»-rammede Atlantic Highlands, New Jersey.

Foto: ADAM HUNGER / Reuters

Lettelse i «Sandy»-områder

I Pittsburgh skriver lokalavisen Pittsburgh Post-Gazette om at det har forekommet feil på elektroniske stemmemaskiner. Og i en stemmemaskin i Perry County i Pennsylvania måtte kalibreres om etter at det ble oppdaget at den ga en Obama-stemme til Romney.

Men alt er ikke bare frustrasjon og kaos, melder New York Times. I de stormherjede områdene i New York og New Jersey har flere velgere uttrykt lettelse over at det i det hele tatt er mulig å stemme, selv om det for enkelte har medført ekstra reising.

Åtte dager etter «Sandy» er fortsatt mange uten strøm, og i blant annet Point Pleasant Beach og Mantoloking må man benytte alternative valglokaler for å påvirke hvem som blir den mektigste mannen i USA de neste fire årene.

SISTE NYTT

Siste nytt