Hopp til innhold

70 kritikere drept de siste tiårene: – Putin er ansvarlig

Arkadij Babtsjenko hevder han fikk avverget et drapsforsøk på seg selv. Minst 70 journalister, advokater og politikere er blitt drept i forbindelse med jobb i Russland og Ukraina de siste tiårene.

Aktivister holder bildet av journalisten Natalja Estemirova fra Novaja Gazeta.

DREPT: Aktivister holder bildet av journalisten Natalja Estemirova fra Novaja Gazeta. Hun rapporterte blant annet om grove brudd på menneskerettighetene i Tsjetsjenia.

Foto: OXANA ONIPKO / AFP

Den russiske journalisten Arkadij Babtsjenko ble meldt skutt og drept utenfor leiligheten sin i Kiev tirsdag. Babtsjenkos død var imidlertid iscenesatt av den ukrainske sikkerhetstjenesten i et forsøk på å pågripe personer som skal ha planlagt et attentat på ham.

Journalist og advokat er blant de farligste yrkene du kan ha i Russland og Ukraina. Det har sammenheng med at folk fra disse yrkene ofte står fram som kritikere av folk med mye makt, sentralt og lokalt.

Mistenkelig fall fra balkong, bombe i koffert og slag med balltre. Det er noen av metodene som er brukt for å ta livet av kritikere, viser NRKs oversikt over drapene.

– Finner spor

Lene Wetteland

MENER PUTIN HAR ANSVAR: Seniorrådgiver Lene Wetteland er leder for Russlandavdelingen i Helsingforskomiteen.

Foto: NRK/Ketil Kern

Mange av drapene blir dårlig etterforsket, ifølge Lene Wetteland i Helsingforskomiteen.

– I flere av de profilerte sakene finner man ut hvem som utførte drapet, men ikke hvem sto bak det eller bestilte det. Når gravejournalister undersøker sakene, finner de ofte nye spor og bevismateriale som har blitt oversett i etterforskningen, sier Wetteland til NRK.

Det er ulike måter å telle antall drepte på. Committee to Protect Journalists, CPJ, skiller mellom drepte i «farlige oppdrag», «drepte i kryssild» og «myrdede».

Av 58 drepte journalister i Russland fra 1992 til nå ble 38 myrdet, det vil si utsatt for målrettet drap. Det tilsvarende tallet for Ukraina er 12 drepte, hvorav sju i kategorien «myrdet».

Folk trodde Arkadij Babtsjenko ble drept i går. I dag dukket han opp på en pressekonferanse.

IKKE DØD LIKEVEL: Den russiske journalisten Arkadij Babtsjenko, som ble meldt drept i Kiev tirsdag, dukket opp på en pressekonferanse onsdag.

Sju drept fra samme avis

Den angivelige trusselen mot Babtsjenko følger en rekke angrep på uavhengige russiske journalister.

Det er kun noen få uker siden Maxim Borodin døde på mistenkelig vis. Russisk politi mener han kastet seg utfor balkongen i leiligheten sin. Menneskerettighetsorganisasjoner anser det for sannsynlig at det var et angrep.

Wetteland i Helsingforskomiteen sier situasjonen er svært vanskelig for russiske regimekritikere.

Bare fra den regimekritiske avisen Novaja Gazeta har hele seks profilerte personer blitt drept, påpeker Wetteland.

Hun ser fellestrekk mellom flere av de seneste års drap på russiske regimekritikere.

– Mange av dem som er blitt drept, har vært kritiske til situasjonen på Krim-halvøya og Russlands innblanding. På regionalt nivå handler det ofte om korrupsjon og organisert kriminalitet.

– Putin har ansvar

Flere russiske regimekritikere er blitt drept utenfor Russland, blant annet i Storbritannia.

– Russiske myndigheter har ikke samarbeidet med britiske myndigheter når russere er blitt drept der, påpeker Wetteland.

Wetteland vil ikke spekulere i hvilken rolle Putin har i disse drapene, men mener likevel han har et ansvar som landets øverste leder.

– Som statsoverhode har han ansvar for at domstolene fungerer og at lovbrudd blir etterforsket. Putin er ansvarlig for at disse drapene skjer og at man ikke kan stole på at det blir gjennomført ordentlige etterforskninger.

– Russland er blant verstingene

Hege Newth Nouri, president i Bjørnson-Akademiet.

– RUSSLAND ER BLANT VERSTINGENE: Det sier generalsekretær Hege Newth i norske PEN.

Foto: Roar Strøm / NRK

Norsk PEN, som jobber for ytringsfrihet for skribenter, følger situasjonen i Russland, og har kontakt med kolleger der.

– Det er helt klart at Putin strammer inn grepet på pressen, Russland er blant verstingene. Putin har sørget for å stenge omtrent alt som fins av uavhengig, fri presse og har innført streng internettsensur omtrent på linje med Kina, sier generalsekretær Hege Newth til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt