70 år siden Krystallnatten

9. november 1938 organiserte nazistene en stor aksjon som ble starten på Holocaust. I dag er det 70 år siden, dagen markeres flere steder rundt i landet.

SOS Rasisme markerer krystallnatten i 2004.

SOS Rasisme markerer krystallnatten i 2004.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Natten mellom 9 og 10 november i 1938 ble jødiske eiendommer ødelagt og hundrevis av synagoger brent i tyske og østerrikske byer.

Hevnet drept diplomat

Nazistene hevdet at hendelsene var en hevn for at en ung jøde hadde skutt en tysk diplomat i Paris, Ernst vom Rath.

Det er antatt at rundt 200 jøder ble slått i hjel denne natten.

267 synagoger ble brent ned og over 7500 butikker ble vandalisert. I tillegg ble mer enn 26.000 jøder ført til konsentrasjonsleirer, hovedsakelig til Buchenwald, Dachau og Sachsenhausen. I de påfølgende dagene ble nærmere 30 tusen tyske jøder arrestert.

Knust glass

10. november var fortauene fulle av knust glass fra de jødiske forretningene, og dette var grunnen til at denne forfølgelsen fikk navnet Krystallnatten.

Jødene ble pålagt en kollektiv bot på en milliard mark for mordet på vom Rath. I tillegg ble forsikringsoppgjøret på omkring seks millioner mark utbetalt til regjeringen, i stedet for til eierne av de skadde eller ødelagte eiendommene.

Krystallnatten markerer skiftet fra diskriminering til direkte forfølgelse av jødene i det nazistiske Tyskland.

Natten har senere mange steder blitt en markering for protester mot antisemittisme og rasisme.

SOS Rasisme i samarbeid med Det Mosaiske Trossamfund i Oslo står bak fakkeltog og andre arrangement i flere store norske byer i ettermiddag.

Øyenvitne

I 1938 bodde Henrik Gorlén i Breslau, som dengang var en tysk by. Han var 14 år gammel og husker godt morgenen den 10 november 1938.

Gorlén er gjest i Søndagsavisen i P2 som du kan høre her Øyenvitne Henrik Gorlén forteller i Søndagsavisen

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt