NRK Meny
Normal

70 år siden befrielsen fra Auschwitz

KRAKOW (NRK): I dag er det 70 år siden sovjetiske soldater rykket inn i nazistenes konsentrasjonsleir Auschwitz-Birkenau og befridde de gjenlevende fangene. På minnemarkeringen i Polen deltar to av de overlevende fra Norge.

I dag er det 70 år siden sovjetiske soldater rykket inn i nazistenes konsentrasjonsleir Auschwitz-Birkenau og befridde de gjenlevende fangene. På minnemarkeringen i Polen deltar to av de overlevende fra Norge.

SE VIDEO: Edith Notowicz (86) og Herman Kahan (91) fra Norge reiser for å delta på minnemarkeringen i Polen.

Edith Notowicz

Edith Notowicz ble brukt som prøvekanin for nazilegen Josef Mengele.

Foto: Bengt Kristiansen / NRK

Edith Notowicz (86) er på vei fra Trondheim og tilbake til Auschwitz. Dødsleiren hun såvidt slapp levende fra for 70 år siden.

– Jeg reiser med blandede følelser. Jeg er litt redd for å bli konfrontert med fortiden, sier hun.

Hun ble brukt som forsøkskanin av nazilegen Josef Mengele. Selv om turen tilbake er tøff, reiser hun ikke bare for sin egen del.

– Dette dreier seg ikke bare om jøder. Det dreier seg om sigøynere, politiske fanger, polakker, tyskere. Og mange andre nasjonaliteter. Så jeg tenker på dem også, sier Notowicz.

Herman Kahan

Herman Kahan overlevde Holocaust etter å blitt reddet ut av en likhaug.

Foto: Bengt Kristiansen / NRK

Håper å treffe kjente

Herman Kahan (91) er den andre fra Norge som reiser for å delta på minnemarkeringen i Polen. Han overlevde etter å ha blitt reddet ut av en likhaug.

– Å ikke reise nå, det hadde vært umulig. I Auschwitz har jeg min mor, min far, mine søsken, mine tanter og onkler. Besteforeldre. Alt er gasset ihjel. Og så lever jeg. Skal jeg ikke minnes dem på det stedet? Jeg kunne ikke ha levd med slike tanker, sier han.

Rundt tre hundre overlevende fra hele verden er ventet til markeringen.

– Jeg har en liten drøm om å kanskje finne noen av de overlevende som jeg har vært sammen med i konsentrasjonsleiren, sier Kahan.

Putin kommer ikke

I tillegg til de overlevende, deltar også en rekke statsoverhoder på dagens markering. Fra Norge kommer både kronprins Haakon Magnus og statsminister Erna Solberg.

Til tross for at det var sovjetiske soldater som frigjorde fangene i Auschwitz-Birkenau, deltar imidlertid ikke Russlands president Vladimir Putin.

– President Putin har ikke mottatt noen formell invitasjon fra polske myndigheter, og en reise til Polen står ikke på hans kalender, opplyser Dmitrij Peskov, som er Putins talsmann.

Istedenfor sender Russland lederen for presidentens stab, Sergej Ivanov. Ivanov er også tidligere visestatsminister og forsvarsminister.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt