NRK Meny
Normal

70 år siden andre verdenskrig – gjenskapte ikonisk kyssebilde

Da andre verdenskrig ble avsluttet 14. august i 1945 ble ikoniske kyssebildet av en matros og en sykepleier i New York tatt. I dag – 70 år senere markerte par jubileumsdagen med å gjenskape bildet.

Bildekominasjon: det ikoniske kyssebildet tatt 14. august 1945 og par som gjenskaper det 70 år etter

SEIERSKYSS: Bildet til venstre ble tatt 14. august 1945 da det ble kjent at andre verdenskrig var over. På dagen 70 år etter gjenskapte par bildet på Times Square i New York.

Foto: HANDOUT/AFP

Kledd i matrosdress lener den amerikanske marinesoldaten sykepleieren bakover og gir henne et elegant kyss på munnen.

Øyeblikket er fanget på et sort-hvitt fotografi tatt på Times Square i New York 14. august 1945 da det ble kjent at Japan hadde overgitt seg og at andre verdenskrig var over.

Bildet ble publisert en uke senere i Life magazine som en del av et tolv siders oppslag med tittelen «Victory Celebrations», og har senere gått under navnene «Victory Japan Day in Times Square», «V-Day», «The kiss» og «Kissing the War Goodbye». Bak bildet står fotograf Alfred Eisenstaedt.

Bildet har blitt gjenskapt tidligere, men 14. august 2015 ble igjen gjenskapt på Times Square i New York av unge par kledd som matroser og sykepleiere for å feire 70-årsmarkeringen.

Se jubileumskyssene her:

Da andre verdenskrig ble avsluttet 14. august i 1945 ble ikoniske kyssebildet av en matros og en sykepleier i New York tatt. I dag – 70 år senere markerte par jubileumsdagen med å gjenskape bildet.

Hevder å være matrosen på bildet

Da Eisenstaedt tok det berømte bildet fikk han ikke skrevet ned navnet på paret og detaljene rundt kysset. I lang tid har flere magasiner derfor beskrevet det hele som et mysterium, og flere personer har hevdet at det er dem som er avfotografert.

På 70-årsmarkeringen hevder 92 år gamle George Mendonsa fra Rhode Island til CNN at han er matrosen på bildet og forteller det han mener er historien bak bildet:

Etter å ha blitt med i marinen i 1942, var Mendonda hjemme på permisjon i sensommeren i 1945. I forbindelse med den ene søsterens bryllup ble han introdusert for en niese, og like etter ble han svært betatt av henne.

– Hellige Jesus, hun var vakker! Jeg skrudde på alt jeg hadde av sjarm, forteller Mendonsa til nyhetskanalen.

Romansen endte i en date på Manhattan 14. august 1945, og midt under daten ble det kjent at krigen var over. Folkemasser strømmet ut i gatene, og den unge matrosen og niesen tok turen til en bar og drakk seg fulle sammen med feirende amerikanere.

– Da jeg så sykepleieren tok jeg tak i henne

Med alkohol i blodet gikk paret etter en stund ut for å fortsette feiringen på Times Square sammen med den store folkemengden. Og da ble bildet, ifølge Mendondsa, fanget.

– Jeg så en sykepleier komme nedover gaten. Krigen var over, spenningen rundt krigen og drikkingen – og da jeg så sykepleieren tok jeg tak i henne, forteller han og fortsetter:

– Mange mennesker sier «Du tok tak i en sykepleier også du var på en date!». Da svarer jeg «For gudsskyld – krigen var jo over!» Jeg husker godt hva sykepleierne gjorde der ute.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt