Taliban drepte sju i Obama-protest

Minst sju personer ble drept da en selvmordsbomber kjørte en bil lastet med eksplosiver inn i muren ved et gjestehus i Kabul onsdag, bare timer etter at USAs president Barack Obama hadde vært i byen. Taliban tar ansvaret for angrepet.

Video 2c836652-1356-44a7-bdf5-40ca04308159.jpg

Seks drept i selvmordsangrep i Kabul

Eksplosjonen som kunne høres over hele byen, var ifølge politisjefen i Kabul, Ayub Salangi, en selvmordsbombe på Jalalabad-veien, lengst øst i byen, der det er flere utenlandske militærbaser.

Han sier at angrepet var rettet mot et gjestehuskompleks som er kjent som Green Village i nærheten av flyplassen, som ofte brukes av utlendinger, blant annet fra FN og EU.

Salangi sier at en nepalsk vakt og fem sivile forbipasserende ble drept, mens en AFP-fotograf sier han har sett minst to sårede, blant dem en kvinne med store brannskader.

– De fleste uskyldige ofrene var sivile, blant dem barn fra en skole i nærheten, opplyste ISAF-talsmann Carsten Jacobson.

Flere eksplosjoner

Eksplosjonen ble fulgt av skuddveksling og ytterligere en eksplosjon, ifølge en annen polititjenestemann.

Vitner forteller at det var flere eksplosjoner også i sentrum av byen, og en talsmann for NATO bekreftet at de var klar over flere eksplosjoner.

Rundt klokken halv åtte onsdag morgen norsk tid melder NATO at afghanske sikkerhetsstyrker har drept alle opprørerne som angrep gjestehuskomplekset, og at angrepet er over.

Den amerikanske ambassaden oppfordret straks sine folk til å holde seg unna vinduer og søke dekning. Ambassaden er i diplomatdistriktet som for få uker siden ble angrepet av Taliban.

Taliban: Protest mot Obama

I en telefon til nyhetsbyrået Reuters påtar Taliban seg ansvaret. Talsmann Zabihullah Mujahid sier at en av deres folk sprengte bilen sin i lufta foran en vestlig militærbase, mens andre hadde gått inn i basen for å slåss videre, og at «fienden hadde lidd store tap».

Talsmannen sa også at angrepet var en protest mot Obamas besøk i landet og avtalen han undertegnet med president Karzai.

Han understreket ifølge nyhetsbyrået DPA at angrepet ikke var
ment som hevn for at Osama bin Laden ble drept av amerikanerne.

Varsler våroffensiv

Få timer etter angrepet og eksplosjonene varslet Taliban at de går i gang med sin våroffensiv.

Våroffensiven går under kodenavnet al-Farouq og begynner torsdag, på etterårsdagen for Osama bin Ladens død, het det på Talibans nettsider onsdag.

Den islamistiske militsen truer med angrep over hele Afghanistan.

– Mål for offensiven blir utenlandske inntrengere, deres rådgivere og andre som samarbeider med dem. Blant målene er alle som hjelper inntrengerne militært og med etterretning, het det i kunngjøringen på Internett.

Obama var i løpet av natten på et seks timer langt besøk i Kabul.
Før han fløy tilbake til USA grytidlig onsdag morgen, undertegnet han en samarbeidsavtale med president Hamid Karzai i palasset hans, møtte amerikanske soldater og talte direkte til det amerikanske folk på TV.

SISTE NYTT

Siste nytt