NRK Meny
Normal

6,9 millioner sulter i Nord-Korea

Om lag 6,9 millioner nordkoreanere har ikke fått livsnødvendig hjelp eller mat, sier FN i sin nyeste rapport om landet.

Feilernærte barn i Nord-Korea

Matvaresituasjonen i Nord-Korea er ikke bra ifølge FN. Bildet fra i fjor sommer viser feilærnerte barn på et av landets barnehjem.

Foto: AFP / AFP

Omlag 8,7 millioner nordkoreanere trenger mat, men bare 1,8 millioner har fått hjelp, skriver FNs spesialutsending for menneskerettssituasjonen i Nord-Korea, i sin rapport.

Dermed er nesten sju millioner mennesker uten livsnødvendig hjelp eller mat i det avstengte landet.

Nordkoreanske myndigheter nekter å samarbeide med FN om rapporten.

- Uendelige og uutholdelige lidelser

Rapporten gir regimet i landet det glatte lag. En av juristene som har vært med på å lage rapporten uttalte seg til media i klare ordelag.

- Vanlige folk opplever uutholdelige og uendelige lidelser. Det skjer i et land med ettpartistyre der folket så vidt klarer å overleve, sa den thailandske juristen Vitit Muntarbhorn som var med på fremleggelsen av rapporten.

De krasse uttalelsene og rapporten i seg selv sees som noe av det mest kritiske om Nord-Korea fra FN på lang tid.

Stenger markeder

Tidligere har landet slitt med matmangel på grunn av dårlig drevet landbruk og til tider uvær som har ødelagt mye av avlingene.

Den ferske rapporten fra FN viser at myndighetene nå også stenger markeder og forbyr selvbergingsjordbruk i hager og på små jordlapper. Tiltakene skal ha blitt satt i gang "i frykt for å miste grepet på befolkningen".

Det meldes også om overgrep fra de militære styrkene i landet hvor soldater krever å få gratis mat fra bønder som selv sliter med å overleve.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt