613 nye Srebrenica-ofre gravlagt

Over 15.000 sørgende deltok da 613 muslimske ofre for massakren i Srebrenica i Bosna-Hercegovina i 1995 ble gravlagt i dag.

Minnemarkering i Srebrenica

Over 15.000 mennesker deltok i årets minnemarkering i Srebrenica.

Foto: DADO RUVIC / Reuters

Det skjedde på årsdagen 16 år etter massakren som er den verste i Europa etter andre verdenskrig. Etter begravelsene i dag er over 5500 av ofrene stedt til hvile på den spesielle gravlunden.

Mot slutten av minneseremonien ble de 613 kistene, drapert i stoff med den muslimske fargen grønt, ble ført til gravene, mens navnene deres og fødselsåret rullet over skjermen i den direkteoverførte fjernsynssendingen.

De 613 er funnet i massegraver og er identifisert siden markeringen for ett år siden.

Minnemarkering i Srebrenica

En sørgende kvinne ved en slektnings kiste i Srebrenica.

Foto: MARKO DJURICA / Reuters
Minnetavle over ofrene fra Srebrenica

Folk passerer forbi minnetavlen med navnene på de drepte i Srebrenica.

Foto: ANDREJ ISAKOVIC / Afp
Grav i Srebrenica

En kvinne berører navneplaten på en ny grav i Srebrenica.

Foto: DADO RUVIC / Reuters

Rundt 8000 muslimske gutter og menn ble drept da den bosniskserbiske hæren overrumplet dårlig utstyrte FN-soldater fra Nederland. De hadde ansvaret for å sikre Srebrenica som et sikkert tilfluktssted for muslimer som var fordrevet fra gård og grunn.

En trøst at Mladic er arrestert

Det var den nylig arresterte krigsforbrytertiltalte generalen Ratko Mladic som hadde kommandoen over de bosniskserbiske soldatene. Bosniaserbernes politiske leder Radovan Karadzic ble arrestert og sendt til domstolen i Haag i 2008. Minnemarkeringen i år er altså den første siden Mladic ble tatt.

- Det er en viss trøst at Mladic er arrestert, men jeg får ikke fred før de har identifisert sønnen min som var 18 år gammel da Mladic sendte ham i døden, sier Munira Subasic til nyhetsbyrået Reuters.

- Jeg bønnfalt Mladic om å spare sønnen min da soldatene hans skilte menn fra barn, kvinner og eldre. Han lovet å gjøre det, men brøt løftet, konstaterer hun.

Munira Subasic er med i organisasjonen Srebrenicamødrene som alle har det til felles at de mistet et eller flere barn i julidagene for 16 år siden.

Var ti år

En som også deltok i dag var 26 år gamle Ahmed Sehic. Han fikk trolig leve fordi han bare var ti år da de bosniskserbiske styrkene herjet som verst.

Faren hans og to onkler ble imidlertid drept da de prøvde å flykte til et muslimskkontrollert område, og faren ble begravet i dag.

- Jeg håper det vil bli lettere for meg nå som jeg har en grav å gå til, sier han.

«Ikke vær redd, ingen vil skade dere»

Mladic besøkte Srebrenica like etter at soldatene hans hadde tatt kontroll over området og lovet flyktningene: «Ikke vær redd, ingen vil skade dere».

- Da jeg så bilder av Mladic etter arrestasjonen, etter alle disse årene, husket jeg da han sto en halv meter fra meg i 1995, og jeg kan ikke forstå at han ikke skjønner hva han har gjort, sier Sehic.

Foran dommerne i Haag har Mladic avvist anklagene mot seg, og kalt dem avskyelige.

- Jeg ble svært glad da jeg hørte at han var arrestert, men det har gått lang tid og jeg er redd Mladic kan død før dommen faller, sier Sehic.

Srebrenicamassakren er den eneste krigshandlingen under balkankrigene på 1990-tallet som har fått stemplet folkemord i internasjonale domstoler.

SISTE NYTT

Siste nytt