60 millioner vaksinedoser må destrueres

Det amerikanske mattilsynet har bestemt at rundt 60 millioner vaksinedoser fra Johnson & Johnson skal destrueres, melder The New York Times.

Johnson & Johnson

Dosene som skal destrueres ble produsert på en fabrikk i Baltimore.

Foto: Gaelen Morse / Reuters

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Årsaken er mulig kontaminasjon av vaksinene som ble laget på en fabrikk i Baltimore.

EUs legemiddeltilsyn (EMA) bekrefter at et parti av Janssen-vaksinen til Johnson & Johnson har blitt kontaminert med et stoff fra som brukes i AstraZeneca-vaksinen.

Fredag sier tilsynet at dosene som er ment for EU, og som ble laget på tidspunktet flere doser ble forurenset, ikke skal tas i bruk.

Mer enn 100 millioner doser av Janssen-vaksinen og minst 70 millioner doser av AstraZeneca ble satt på vent i mars.

I flere uker har vaksinene blitt undersøkt før det ble bestemt at 60 millioner av dosene som er produsert på fabrikken i Baltimore skal kastes og destrueres.

Legemiddeltilsynet i EU sa ikke hvor mange av deres doser som blir påvirket, men ifølge Reuters er det snakk om flere millioner.

Vil distribuere med advarsel

Mattilsynet i USA vurderer å tillate distribusjon av rundt 10 millioner av dosene til USA og andre land, men med en advarsel om at de «ikke kan garantere» at produksjonen ved anlegget fulgte god produksjonspraksis.

Fabrikken har vært stengt i to måneder.

Janssen-vaksinen er godkjent av Det europeiske legemiddelkontoret (EMA), og er en del av vaksinasjonsprogrammet i de fleste land i Europa. Vaksinen er en én-dose-vaksine som gjør at man blir fullvaksinert tre uker etter at vaksinen er satt.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 20.06.2021
1 171
Smittede siste 7 dager
39
Innlagte
790
Døde
2 122 782
Vaksinerte

SISTE NYTT

Siste nytt

Fortsatt stor fare for regjeringskrise i Sverige

Sveriges statsminister Stefan Löfven sier det nå skal forhandles om prisfastsetning på nye utleieleiligheter. Ikke nok, sier Vänsterpartiets leder, som sier partiet kommer til å stemme mot regjeringen i Riksdagen mandag.