Hopp til innhold

60 drept hver dag i Ukraina

De to siste ukene har dødstallene i Øst-Ukraina doblet seg. Totalt er nå over 2000 drept i den fem måneder lange konflikten.

Resultatet av en bombenedslag i Donestk

Sporene etter nattens angrep er fortsatt tydelige i Donetsk. Her i denne blokka døde tre mennesker i natt.

Foto: Sergei Grits / Ap

«Svært forsiktige anslag» viser at 2.086 personer er drept, deriblant 20 barn, og nesten 5.000 såret siden midten av april, ifølge FN.

Det tilsvarer over 60 personer i snitt hver dag siden kampene startet i vår. 957 av dem er drept bare mellom 26. juli og 10. august, ifølge onsdagens tall fra FNs høykommissær for menneskerettigheter.

– Dette viser en helt klar stigende trend, sier høykommissærens talsperson Cecile Pouilly.

Tallene inkluderer både ukrainske soldater, folk fra væpnede grupper, prorussiske separatister og sivile, men er «svært forsiktige anslag», sier FN-kontoret.

– For eksempel er det sannsynlig at sivile tap er underrapportert. Det skyldes vedvarende dårlig sikkerhet som hindrer folk i å få tilgang til medisinsk hjelp, og at kommunikasjonskanalene har brutt sammen, sier Pouilly.

Nye kamper

Det er ikke klart om russiske soldater er omfattet av FN-anslagene, som er basert på opplysninger fra ukrainske myndigheter og lokale sykehus.

– Tallene er ikke brutt ned etter nasjonalitet eller status, sier Pouilly.
285.000 mennesker er drevet på flukt fra sine hjem i det Røde Kors for lengst har karakterisert som en borgerkrig.

Onsdag ble minst tolv ukrainske nasjonalister fra den radikale gruppen Høyre sektor drept da bussen deres ble angrepet av prorussiske krefter. Natt til onsdag mistet dessuten fem sivile livet i kamper mellom ukrainske styrker og prorussiske separatister i Donbass-området.

Ukraina snur om kolonne

De nye tapstallene ble kunngjort samtidig med at frykten er stor både i Kiev og i vestlige hovedsteder for at Russland planlegger en invasjon av Øst-Ukraina.
Det var ventet at nesten 300 russiske lastebiler med nødhjelp ville nå fram til Ukraina-grensen onsdag kveld.

Ukraina har lenge varslet at landet ikke vil ha de russiske kjøretøyene inn i landet, men onsdag kveld var tonen en annen, ifølge nyhetsbyrået DPA.

– Kolonnen kan passere grensen i et opprørskontrollert område ved byen Luhansk, så lenge den blir gjennomgått av ukrainske tollmyndigheter og folk fra OSSE, uttalte president Petro Porosjenkos talsmann Svjatoslav Tseholko.

Ukraina ser dermed ut til å gå bort fra kravet om at hjelpen må lastes om og føres inn i landet av Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC).

ICRC bekreftet onsdag at flere viktig avklaringer må til for at komiteen skal kunne ta på seg oppdraget.

Russisk nødhjelps kolonne på vei til Ukraina

Det var ventet at nesten 300 russiske lastebiler med nødhjelp ville nå fram til Ukraina-grensen onsdag kveld.

Foto: VLADIMIR BARYSHEV / Afp

Fremgang

Det prorussiske opprøret øst i Ukraina fulgte i kjølvannet av den provestlige maktovertakelsen i Kiev i vinter og Russlands annektering av den ukrainske Krim-halvøya.

Men etter at opprørerne tok kontroll over en rekke byer i vår, har ukrainske styrker de siste ukene hatt betydelig fremgang. Opprørerne er nå i stor grad omringet i byene Luhansk og Donetsk, hvor situasjonen er vanskelig for sivile.

Ukraina frykter Russland vil bruke kolonnen til å forsyne opprørerne med våpen for å hindre at de går på et ydmykende nederlag.

Russiske myndigheter reagerer sterkt på bekymringene fra land som Australia om at Russland har militære hensikter med kolonnen.

– De fortsetter å fremsette en absurd påstand om at den humanitære kolonnen for å hjelpe sivilbefolkningen sørøst i Ukraina kan bli brukt som et påskudd for en russisk «militær intervensjon», heter det fra russisk UD.

Ifølge russiske medier inneholder lastebilene medisinsk utstyr, babymat, soveposer og elektriske generatorer. I Luhansk har 200.000 sivile i elleve dager vært uten vann og strøm.

SISTE NYTT

Siste nytt