6 av 10 norske bistandskroner til Gaza fortsatt ikke betalt

Norge sto i spissen da verdenssamfunnet lovet 3,5 milliarder dollar til gjenoppbygging av Gaza i fjor høst. Nå viser en rapport at Norge så langt bare har overført en tredjedel av det de lovet.

Utbombet område i Gaza

UTBOMBET: Tusenvis av mennesker i dette området i Beit Hanoun fikk husene sine ødelagt i fjor. Ett år senere har man bare nylig kommet i gang med å rydde unna restene av de ødelagte husene.

Foto: Karl Schembri / Flyktningehjelpen

I oktober i fjor lovet Norge og mange andre land tilsammen 3,5 milliarder dollar til gjenoppbygging av Gaza. Norge var en av arrangørene bak giverlandskonferansen, og også ett av landene som lovte mest penger.

Børge Brende på Giverlandskonferansen i Kairo

NORGE VAR VERTSKAP: Utenriksminister Børge Brende var vert sammen med Egypts utenriksminister Sameh Shokri, president Abdel Fattah al-Sissi og palestinernes president Mahmoud Abbas (t.h.) for giverlandskonferansen for Gaza i Kairo.

Foto: KHALED DESOUKI / Afp

En rapport fra Verdensbanken viser at Norge har langt igjen for å oppfylle løftene sine ovenfor Gaza. Så langt er 39 prosent av de 145 millioner dollarene Norge lovte blitt overført til det krigsrammede området.

– Med den økonomiske situasjonen vi nå ser i Gaza, burde Norge få fortgang i overføringene, slik at mer av gjenoppbyggingen kan komme i gang, sier Øyvind Sagedal, nestleder i Palestinakomiteen.

Bare 27 prosent er betalt

Ifølge rapporten skulle 70 prosent av støtten de rundt 40 givere lovet i fjor høst innbetales i løpet av i fjor og i år. Halvveis ut i 2015 er bare 27 prosent av midlene overført.

Årsaken er at flere av landene som lovet mest penger ikke har overholdt løftene sine. Av dem som lovet over 100 millioner dollar, deriblant Norge, er det bare USA som har betalt inn bortimot hele beløpet, viser en oversikt fra midten av mai.

De aller største donerene, som Kuwait, Qatar og Tyrkia, har foreløpig ikke betalt en eneste krone.

Kritiserer inndrivingen

Imens er ingen av de 12.580 husene som ble ødelagt under det israelske angrepet i fjor sommer bygget opp igjen, ifølge Flyktningehjelpen. 100.000 mennesker er fortsatt hjemløse, og mange bor i telt eller skur.

Flere kritiserer den manglende innsatsen fra spesielt Egypt til å drive inn pengene som er blitt lovet, skriver avisen Irin.

Graffiti i Gaza

ØDELAGT: Bare forvridde betongrester er igjen av bydelen Shajaiya som ble ødelagt under krigen i fjor.

Foto: Karl Schembri / Flyktningehjelpen

En europeisk diplomat avisen har snakket med tviler på at pengeløftene vil bli fulgt opp. Flere FN-drevne gjenoppbyggingsprosjekter ble stanset tidligere i år på grunn av pengemangel.

Skal betale

Utenriksdepartementet skriver i en e-post at pengeutbetalingene fra Norge følger en fastsatt plan, og at Norge er i rute med utbetalingene.

– Norge har betalt ut all støtte for 2014, og halvparten av støtten for 2015, hvilket er normalt halvveis inn i året. Midler for 2016 blir ikke utbetalt før til neste år, skriver kommunikasjonsrådgiver i UD, Astrid Sehl, i en e-post.

Ifølge Sehl bidro Norge med 860 millioner kroner til Palestina i 2014. Støtten går gjennom en rekke kanaler, blant annet til mekanismer for å få byggematerialer inn på Gaza, til UNDP, Verdensbanken og UNRWA.

SISTE NYTT

Siste nytt