59 drept av bilbombe i Irak

59 mennesker ble drept og 132 såret da en bilbombe eksploderte på et marked i byen Kufa sør i Irak i morges, opplyser helsepersonell.

Ofre for bilbomben i Irak
Foto: QASSEM ZEIN / Scanpix/AFP

Markedsplassen var full av folk da eksplosjonen skjedde.

De drepte var i hovedsak dagarbeidere som var samlet på plassen på utkikk etter arbeid, opplyser politiet.

Lokket arbeidere til seg

Selvmordsbomberen som kjørte bilen lokket folk til seg og lovet dem jobb før han sprengte seg selv i luften.

- En mann som kjørte en Kia, sa med irakisk aksent at han trengte arbeidere. Etter at arbeiderne hadde satt seg inn i bilen, sprengte han den, sier øyenvitne Nasir Faisal. - Fire av mine søskenbarn ble drept. De stod ved siden av bilen. Kroppene ble spredt langt fra hverandre av eksplosjonen, fortsetter Faisal.

Sjiamuslimsk helligdom

 

En irakisk mann sørger over en drept slektning
Foto: Alaa al-Marjani / Scanpix/AP

Markedsplassen som ble angrepet, ligger bare 50 til 100 meter fra en sjiamuslimsk helligdom.

Situasjonen i folkemengden var ifølge øyenvitner kaotisk etter at bomben eksploderte.

- Forrædere!

Da politiet kom til stedet, kastet sinte tilhengere av den sjiamuslimske militslederen Moqtada al-Sadr steiner mot dem. Den sinte menneskemengden skal ha ropt til politimennene at de er forrædere og at politiet ikke gjør jobben sin.

Politiet svarte med å skyte i luften for å spre folkemengden. Ifølge et øyenvitne skal to mennesker være skadet i skytingen, melder Reuters.

Irak har vært rammet av en bølge voldelige angrep og motangrep i konflikten mellom landets sjiamuslimer og sunnimuslimer den siste tiden. På mandag ble over 50 personer drept i Mahmudiya ved Bagdad da væpnede menn skjøt vilt rundt seg på et marked.

 

Bilvraket etter bombeeksplosjonen
Foto: ALI ABU SHISH / Scanpix/Reuters

(NTB)

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt