NRK Meny
Normal

5000 japanere er fortsatt savnet, fem måneder etter tsunamien

I dag, fem måneder etter jordskjelvene og tsunamien i Japan, mintes japanerne de døde og savnede. Over 15 000 mennesker er bekreftet døde siden mars, nær 5000 personer er fortsatt savnet.

Fredag 11. mars skulle bli en sjebnesvanger dag for Japan. I løpet av morgentimene ble det sendt ut tsunamivarsel i alle land i Stillehavet etter jordskjelvet utenfor landet.

Tidlig ble det observert bølger på opptil ti meter på vei mot land.

Les: Tsunami-varsel i hele Stillehavet
Les også: Politisjef: – Ingen tvil om at minst 10 000 er døde i mitt område

Japanske myndigheter jobbet på spreng med redningsarbeidet i dagene etter jordskjelvet. Men i tillegg til naturødeleggelsene ble det raskt klart at Japan ville få et stort problem med å håndtere de mange kjernekraftverkene langs kysten.

I ettertid ble det oppdaget store radioaktive lekkasjer ved flere av kraftverkene, og sjefen for det japanske energiselskapet Tepco så seg nødt til å reise rundt på en unnskyldnings-turne for å beklage frykten innbyggerne måtte føle på.

Les: – Kommer til å være et problem i flere tiår
Les også: Atomansvarlige får sparken i Japan

I dag markerte fem måneder siden katastrofen rammet Japan. I de hardest rammede byene ble dagen markert med blomsternedleggelser og stille bønn.

I Kesennuma by stanset innbyggerne opp for å be for de omkomne. Altre ble satt opp rundt om i byen og mange la ned blomster.

Tsunamien ødela omlag 9500 hjem i Kesennuma, og 1400 innbyggere herfra er bekreftet omkommet eller er fortsatt savnet, ifølge japanske NHK News.

I hele landet er, ifølge politiet, 15 689 mennesker bekreftet døde, og 4 744 har status som savnet.

Les også: 3000 selvmord etter tsunamien

Over høytaleranlegget i byen Miyako talte ordfører Masanori Yamamoto til innbyggerne. (Se video under).

Han opplyste om at myndighetene arbeider for å få på plass en gjenoppbyggings-plan og at de prøver å få på plass de konkrete planene så snart som mulig. Han la til at han bestemt trodde på at Miyako skal komme seg på fote igjen.

I byen Otsuchi begynner nå evakueringsstedene å ryddes for trengende mennesker. Noen av innbyggerne pakket i dag sine siste eiendeler for å flytte inn i andre midlertidige boliger.

Det ble stille i byene klokken 14.46 - tidspunktet da jordskjelvet inntraff for akkurat fem måneder siden.

Les også: Tsunami kostet over 1100 milliarder

Video Japan mintes de døde fem måneder etter tsunamien

VIDEO: Japan mintes de døde med stillhet fem måneder etter tsunamien.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt